(Reuters)
(Reuters)

Posle 14 svetskih i jednog olimpijskog zlata na skijaškim stazama, sada cilja olimpijsku normu i na atletskoj

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.05.21. | 13:38

Najbolja nordijska skijašica današnjice želi da učestvuje i na letnjim Igrama

Tereza Johaug je četrnaestostruka svetska šampionka i vlasnica olimpijskog zlata, srebra i bronze u nordijskom skijanju. A sada, na pragu 33. godine rešila je da se domogne bar puta na letnje Olimpijske igre, kao takmičar u trci na 10.000 metara. Da bi bila u avionu za Tokio treba u subotu da istrči kvalifikacionu normu.

Izabrane vesti

"Ovo je možda jedina prilika ove godine da istrči 10.000 metara, a Tereza je odlučila da pokuša i ispuni cilj kojem teži", rekao je jedan od njenih trenera Jern Ernst.

Glavna rivalka biće joj najbolja norveška dugoprugašica Karoline Bjerkeli Grevdal, nekadašnja juniorska šampionka Evrope na 3.000 metara sa preprekama i bronzana za kontinentalnog šampionata na 10.000 metara 2016. godine.

Ipak, Terezin drugi trener Jak Vaic veruje da zvanična četvorostruka šampionka sa nedavnog Svetskog prvenstva u nordijskom skijanju, održanog u Obersdorfu, gde je pokupila zlata u sve četiri kategorije u kojima je učestvovala (10 km, 15 km, 30 km, štafeta 4x5 km) može do olimpijske norme i na atletskoj stazi. Kaže da se Johaugova ne oseća tako dobro pripremljeno kao kada je prošle godine postala nacionalna šampionka u trci na 10.000 metara i tako izborila plasman na Evropsko prvensto koje na kraju nije održano zbog pandemije. Ali dodaje subotnju trku shvata veoma ozbiljno.

Lični rekord Johaugove je 31,40.67 minuta, dok je Grevdalova istračala istu distancu u najboljem vremenu od 31,14.07 minuta na Olimpijskiim igrama u Riju. Norma za Tokio je 31,25 minuta.

"Brzina kojom Grevdalova trenutno može da trči, Tereza nema priliku prati. Neće se ni trkati protiv nje, već će odraditi trku za sebe", objašnjava plan Vaic.

Organizatori takmičenja koji su najavili da će dve atletičarke imati "lakog zeca", veruju da će i ispuniti normu, odnosno da će Grevdalova deset kilometara istrčati i ispod 31 minuta.

Vaic je razgovarao sa Terezom o tome kako da se prebaci sa skijaškog na atletski trening u tako kratkom vremenu.

"Pokušao sam da planiram neke sesije koje ne narušavaju previše njen skijaški ritam. Sada smo imali premalo vremena, zaista, dok je pre Bisleta bilo mesec dana priprema. Da smo sada imali tridesetak dana, mogli bismo i malo drugačije. Ipak, u solidnoj je formi. Mislim da može do ličnog rekorda i olimpijske norme", optimista je trener velike skijaške šampionke.


tagovi

atletika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara