06. maj  2021. 13.45  →  17.26 | Izvor: Tanjug

Hrvatska formira vojni kamp na Kosovu i Metohiji

PRIŠTINA -

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Prištini da Hrvatska podržava dijalog Beograda i Prištine i da se protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi i najavio da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp,radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

"Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom, dodao da podržava i ukidanju viza EU za kosovske žitelje prenosi RTS.

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

"Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu - Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije", naveo je Radman.

Radman je, prenosi RTS dodao je da su "Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose", podsetio da je Hrvatska među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i najavio da će Hrvatska tzv. Kosovu donirati 10.000 vakcina protiv korona virusa.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja i da je sa Grlić Radmanom razgovarala o spoljnopolitičkim prioritetima tzv Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

Drecun: Hrvatski vojni kamp pretnja srpskom narodu na Kosovu i Metohiji

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun vidi najave za formiranje hrvatskog vojnog kampa na Kosmetu kao maksimalnu podršku Hrvatske prerastanju Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova.

Drecun je komentarišući najavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana danas u Prištini da će njegova zemlja formirati vojni kamp radi, kako kaže, veće bezbednosti, rekao da cilj misije hrvatskih vojnika nije misija koju obavlja KFOR.

"U hrvatskom sastavu KFOR-a ima jedan vod jačine 37 pripadnika koji su raspoređeni u vazduhoplovnom detašmanu i u obaveštajnim bataljonu, a opremljeni su i sa dva helikoptera Mi-8", kaže Drecun i podseća da je najavljeno da će krajem maja u regionalnu komandu "Zapad", na području Peći biti raspoređena četa sa oko 120 hrvatskih pripadnika iz bataljona "Vukovi".

Imajući u vidu, dodaje, da se na Kosmetu nalazi 3.500 vojnika u sastavu KFOR-a i da su raspoređeni u nekoliko postojećih baza, kaže da nema potrebe da se za taj hrvatskih vojnika izgradi nova baza ili vojni kamp.

Drecun skreće pažnju na to da srpski narod na KiM ne može da ima poverenje u hrvatske vojnike zbog toga što oni, kako kaže, dolaze iz države koja radi sve da na najbrutalniji način uruši interes i bezbednost srpskog naroda ma gde on živeo i države Srbije.

Smatra da je formiranje hrvatskog vojnog kampa velika greška KFOR-a jer bi to ojačalo albanske ekstremiste i zapretilo eventualne napade KBS na srpski narod.

"Mislim da je ovo jedna smišljena akcija, jer će Hrvatska sigurno napraviti taj vojni kamp, ako je to rekao njihov ministar i da će on biti korišćen upravo za ono na šta sam upozorio", rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM komentarišući spekulacije oko eventualne podrške Hrvatske Hašimu Tačiju u Hagu, kaže da je reč o "staroj ljubavi".

"Oni su braća po oružju, nekoliko hiljada Albanaca je ratovalo na strani zločinačke hrvatske vojske protiv srpskog naroda tokom rata u Hrvatskoj, zajedno su ratovali i protiv Srba u BiH, a onda je Hrvatska regrutovala plaćenike, mudžahedine i slala naoružanje i dobrovoljce da pomognu Albancima na KiM", naveo je Drecun.

Podseća da Hrvatska od početka podržava samoproglašenu nezavisnost Kosova i ističe da je ključno pitanje - ako podržava nezavisnost Kosova, odnosno, nisu statusno neutralni, šta traže u sastavu KFOR-a, koji je na KiM prisutan u okviru rezolucije SB UN 1244.

Ipak, Drecun veruje da je komanda KFOR-a, kako kaže, svesna opasnosti koju predstavlja prisustvo hrvatskih vojnika po međunacionalne odnose u južnoj pokrajini.