');
Blic Biznis Vesti

G20 FINANSIRA DISTRIBUCIJU VAKCINA PO SVETU Lideri posvećeni hitnim antikovid akcijama

Lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) prvi put će se obavezati na potpuno finansiranje šeme Svetske zdravstvene organizacije za distribuciju vakcina i lekova protiv kovid-19 siromašnijim zemljama, navodi se u nacrtu zaključaka sa samita koji će biti održan 21. maja u Rimu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vakcina svet Foto: Profimedia
Vakcina svet

Takav potez bi, kako ocenjuje agencija Rojters, odblokirao gotovo 20 milijardi dolara.

U ovom dokumentu, koji je podložan promenama uoči održavanja globalnog zdravstvenog samita u Rimu, navodi se i da su lideri 20 najvećih svetskih ekonomija posvećeni hitnim akcijama s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta za anti-kovid tehnologije.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Prema nacrtu, lideri će prvi put izraziti izričitu posvećenost "pravičnom i potpunom finansiranju strategije 'Akcelerator pristupa kovid-19 alatima (ACT)'", odnosno šemi SZO koja ima za cilj da vakcine protiv kovida-19, lekovi i testovi, budu dostupni svima u svetu.

Ta šema je pokrenuta u aprilu 2020. godine i još uvek je u velikoj meri nedovoljno finansirana.

Naime, od preko 34 milijarde dolara koliko je taj mehanizam tražio za razvoj, nabavku i distribuciju antikovid vakcina i lekova širom sveta, nedostaje mu još uvek 19 milijardi dolara.

Pročitajte još

U prethodnim izjavama, lideri G20 su navodili da će se pozabaviti globalnim potrebama za finansiranje, ali su se uzdržali od davanja bilo kakvih obećanja u smislu finansijskih obaveza.

Lideri G20 su se, takođe, u nacrtu obavezali na "globalno deljenje viška doza vakcina", ali nije pojašnjeno da li bi višak vakcina koje su kupile bogate države bio podeljen preko šeme SZO za vakcine, poznate kao Kovaks, ili putem bilateralnih sporazuma ili regionalnih mehanizama, kao što je onaj koji je ustanovila Evropska unija.