Naslovne strane tri najuticajnija sportska lista u Italiji
Naslovne strane tri najuticajnija sportska lista u Italiji

Buongiorno Italia: Murinjomanija trese Rim, Juve bi mogao da bude kraći za 90.000.000, a Milan 60.000.000 evra

Vreme čitanja: 7min | čet. 06.05.21. | 13:04

Pročitajte šta pišu tri najuticajnija sportska lista u Italiji

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Žoze Murinjo već tri dana monopolizuje čitav medijski prostor u Italiji. Dolazak Murinja na klupu Rome je bacio u senku čak i Interov "skudeto". U štampi se već spekuliše sa brojnim imenima igrača koji bi mogli da pojačaju Romu. Registruju se i i kolateralne posledice. Navijači Lacija su pokrenuli haštag “Inzagipotpiši” ne bi li privoleli trenera Lacija da produži ugovor koji mu ističe za mesec dana. Piše se i o Interu i planovima za budućnost kao i o važnosti meča Juve - Milan u nedelju koji nema samo sportski već i ogroman ekonomski značaj: bez Lige šampiona Juve gubi 90.000.000 evra, a Milan 60.000.000. Za nas najinteresatnija priča dolazi iz Firence gde se pribojavaju da bi Borusija Dortmund mogla da odvede Dušana Vlahovića ako prethodno za basnoslovnu sumu proda Halanda.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“ElektroMU”, otvara današnje izdanje Gazeta sa “munjama” i “gromovima” koje je proizveo dolazak Žozea Murinju na klupu Rome. Povratak Portugalca u Seriju A je već zagrejao stara rivalstva, kao sa Antonijem Konteom i pokrenuo točak promena na klupama velikih italijanskih klubova. Osim Murinja u Seriji A ćemo, po svoj prilici, ponovo videti Maksa Alegrija, Lučana Spaletija i Mauricija Sarija.

“Prvi potezi Murinja: Super Roma sa Matićem i Iskom”, najavljuje list da će Posebni pokušati da dovede u Večni grad par svojih vernih igrača iz prethodnih klubova, od Reala do Totenhema. Na listi eventualnih pojačanja Rome nalazimo imena od golmana Udinezea Muse preko igrača Totenhema Dajera, Hejbjerga, Akea iz Mančester Sitija, Semeda iz Vulverhemptona, Pereire iz Lestera do Renata Sančeza (Lil). Sabicera (Lajpcig) i El Gazija (Aston Vila). Dodaje se i da će u stručnom štabu biti ostavljeno mesto za bivšeg igrača koji je obeležio istoriju Rome. Priča se o Valteru Samuelu i Danijeleu de Rosiju.

Nedelja, 18.00: (1,35) Roma (5,30) Krotone (8,00)

“Slavlje i pokloni. Prvi je Lautaro”, donosi Gazeta priču o proslavi skudeta u Apijano Đentileu u prisustvu predsednika kluba Stivena Žanga. Na unutrašnjim stranama se precizira da smo na korak od potpisivanja novog ugovora Lautara Martineza koji predviđa povećanje plate Argentinca na 4.500.000 evra godišnje.

U drugom tekstu posvećnom novom šampionu Italije se navodi da će Nerazuri inkasirati 50.000.000 evra od osvojenog Skudeta, plus povaćanje vrednosti brenda Intera. Milanski klub ima zagarantovana četiri miliona od Superkupa Italije, 10.000.000 evra od marketinga, 23.400.000 evra na ime premija za televizijska prava i 15.000.000 od sponzora kao nagradu za osvojeni skudeto. Toj cifri treba dodati i najmanje 50-60 miliona evra od sledeće Lige šampiona.

“Koliko me koštaš? Juve – Milan igraju za Ligu šampiona koja vredi četvrtinu prihoda i jednog i drugog tima”, podvlači list. Na unutrašnjim stranama se precizira da bi Stara dama izgubila 90.000.000 evra ako se ne bi kvalifikovala u LŠ, a Milan bi ostao kraći za 60.000.000 evra. Kao dodatna posledica izostalog plasmana među prva četiri tima bili bi odlasci Ronalda i Donarume, kao i redimenzionirane ambicije u prelaznom roku.

Nedelja, 20.45: (1,82) Juventus (3,60) Milan (4,50)

 “Duel Dibala – Čalhanoglu: Kvalitet, Liga šampiona i komplikovani pregovori o produžetku ugovora. Juve – Milan je i izazov desetki”, predstavlja se veliki nedeljni sudar i kroz prizmu argentinskog i turskog asa.

“Osimen je nada Napolija. Njegova brzina i golovi su presudni za plasman u LŠ. Sada njegova cena izgleda srazmerno”, aludira se na činjenicu da su mnogi kritikovali predsednika Napolija Aurelija de Laurentisa što je platio Nigerijca 70.000.000 evra prošlog leta.

“Lacio traži u kući Junajteda kartu za kvalitativni skok i preokret”, najavljuje se da će rimski klub pokušati da angažuje Huana Matu kome ističe ugovor sa Mančesterom. “Nebeskoplavi su spremni da ponude 4.000.000 evra po sezoni. U Formelu su oprezni jer ne žele da im se ponovi slučaj David Silva sa kojim je bilo sve dogovoreno da bi na kraju bivši igrač Mančester Sitija izabrao Real Sosijedad.

CORRIERE DELLO SPORT

“Uragan Mu”, liči malo udarni naslov Korijerea na Gazetin. U podnaslovu se kaže da će Murinjo gledati s velikom pažnjom meč bivšeg i budućeg kluba u Ligi Evrope i da je njegova era u Rimu već počela.

“Stručni štab i pojačanja: već se proučavaju prvi potezi”, piše Korijere da je u Trigoriji veliki entuzijazam među igračima posle velike depresije u poslednjih nekoliko nedelja, od Zaniola do Džeka. Za razliku od drugih medija koji pišu o Musi kao kandidatu za gol Rome, Korijere tvrdi da je De Hea prva želja Murinja. Takođe se kaže da bi sa Murinjom mogli da dobiju novu šansu igrači koji su na pozajmici, poput Undera, Klajverta i Florencija.

“Murinjo će napraviti velike stvari u Romi”, prenose se reči Paula Fonseke. “Murinjo je najbolji. Ponosan sam što sam vodio Romu i protiv Mančester Junajteda idemo na pobedu”, pričao je Fonseka u superlativu o svom zemljaku i najavio da će, uprkos velikom broju povređenih igrača, pokušati da naprave čudo. S druge strana se citiraju i reči trenera Mančester Junajteda Ole Gunara Solskjera koji je najavio da će poslati najjači sastav na teren jer ne želi ništa da rizikuje podsećajući da je Barselona pre tri godine platila visoku cenu uobraženosti.

“Di Kanio: Žoze? Nekada sam imao bolje mišljenje o njemu nego o Gvardioli”, prenosi Korijere sadržaj privatne audio-poruke nekadašnjeg fudbalera, a sada televiziskog komentatora Paola di Kanija svom prijatelju navijaču Rome. Di Kanio je u nekoliko reči rekao da je Murinja pregazilo vreme, da se nije prilagodio promenama u novom fudbalu i da je sada daleko iza Gvardiole. Da bi pojačao svoju tezu Di Kanio je podsetio da je pre 10 godina preferirao Murinja pre Gvardiole, ali je Katalonac tokom prethodnih godina nastavio da napreduje i da se razvija, a Murinjo je ostao tamo gde je bio.

Subota, 20.45: (4,30) Fjorentina (3,60) Lacio (1,85)

“Navijači silaze na teren: Inzagi potpiši”, donosi eho sa društvenih mreža na prvu stranu Korijere. Naime, tokom prethodnog dana među navijačima Lacija je vrlo popularan haštag “Inzagi potpiši” (#Inzaghifirma). U tekstu se objašnjava da je kampanja na društvenim mrežama i rimskim radio stanicama postalo viralna posle objave dolaska Murinja na kormilo Rome. Rimom već nedeljama kruže razne priče tim pre što se produžetak ugovora odlaže već gotovo godinu dana. Po jednoj teoriji ulazak Lacija u Ligu šampiona znači produžetak saradnje dok bi plasman u Ligu Evrope stavio tačku na višedecenijski boravak Inzagija u Laciju. Osim novca, Inzagi traži od Lotita i garancije da će imati na raspolaganju tim s kojim može da se bori za mesto u Ligi šampiona.

TUTTOSPORT

“Juve ima plan za Điđa”, tvrdi torinski dnevnik da Ščensni više nije na listi nedodirljvih u Kontinasi i da emisari već kruže Evropom s ciljem da udome poljskog čuvara mreže. Čelsi i Everton se navode kao moguće destinacije golmana Juvea. “U slučaju da Poljak ode, Donaruma je prvi cilj Bjankonera”, tvrdi list. Na drugoj i trećoj strani se objašnjva logika poteza Bjankonera: “Ščensni bi omogućio Juveu ulazak par desetina miliona evra, veliku kapitalnu dodatnu vrednost i oslobodio bi mesto za Donurumu sa kojim bi Stara dama rešila pitanje golmana za sledećih 15 godina”, piše Tutosport. Torinski dnevnik dodaje da su gotovo svi parametri na strani angažovanja Điđa: vrednost, mladost, član italijanske reprezentacije i što je najvažnije njegov igrački karton ne košta ništa. Naravno, godišnja plata Donarume bi koštala Juve kao da kupuje svake godine solidnog čuvara mreže. Kada Rajola kaže da ima ponudu od 12.000.000 evra za godišnu platu Donarume, mnogi misle da on aludira na Juventusovu.

“Kin o Ikardi za Juve. Iz Pariza će stići špic”, tvrdi Tutosport da su i Argantinac i Italijan na izlaznim vratima PSŽ-a i da Bjankoneri vrebaju priliku da uskoče u igru u povoljnom momentu.

“Pioli ima spremne odgovore za Juve: Teo Erandez upravlja vozom za Ligu šampiona. Rebić zna kako se daju golovi Ščensniju”, piše Tutosport da će trener Milana imati gotovo sve igrače na raspolaganju i da će moći da izabere 11 najboljih za sudar sezone protiv Juvea.

“Konte: sumnje posle slavlja”, piše Tutosport da plan Suninga za sledeću sezonu uznemirava trenera Nerazura. Navodna strategija predviđa smanjenje ukupnog iznosa plata, prodaju barem jednog velikog igrača i prelazni rok koji će biti samofinansiran.

“Juve, budi oprezan, Konte ne daje popuste”, upozorava Tutosport da je Konte sa Čelsijem i Juventusom nastavio da pobeđuje u prvenstvu i po osvojenoj tituli. Takođe, trener Intera ima par “neraščišćenih” računa sa predsednikom Andreom Anjelijem koji nije želeo ni da uzme u razmatranje mogućnost da se Konte vrati na klupu Juvea pre dve godine, i pored pozitivnog mišljenja Partičija i Nedveda.

“Ico – Mandragora, plava motivacija”, donosi torinski dnevnik priču o dodatnim ambicijama dvojice fudbalera Torina koji se nadaju pozivu pod nacionalnu zastavu za Evropsko prvenstvo. Želja da obuku nacionalni dres bi mogla da proizvede veoma pozitivne kolateralne efekte na igru i bodovni saldo Torina koji se i dalje bori za opstanak.

Na unutrašnjim stranama Tutosport izveštava da se Saša Lukić vratio sa pregleda u Minhenu gde mu je konstatovana laka forma kile i da će moći da završi sezonu bez većih problema.

“Roma, Murinjo te gleda”, najavljuje se večerašnji meč sa Mančester Junajtedom u Ligi Evrope kroz dvogled portugalskog stručnjaka. “Raste euforija u Rimu zbog dolaska Posebnog, štaviše možemo već da je krstimo kao Mumaniju”, piše list.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara