Detalj sa prvog meča Viljareala i Arsenala (©Reuters)
Detalj sa prvog meča Viljareala i Arsenala (©Reuters)

Emeri velika prepreka na putu ka engleskom finalu

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.05.21. | 12:20

Arsenal mora da pobedi Viljareal (četvrtak, 21.00) u revanš meču polufinala Lige Evrope, ukoliko želi sledeće sezone da igra na međunarodnoj sceni. Španci brane 2:1 iz prvog meča. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Arsenala - 1,97

Kada neko osvoji neko veliko takmičenje tri puta, a potom još jednom sa nekom drugom ekipom izbori plasman u finale, taj je dokazao klasu. Upravo je to slučaj sa Unajem Emerijem, iskusnim španskim fudbalskim stručnjakom. Tri puta je osvajao Ligu Evrope sa Seviljom, zatim je igrao finale sa Arsenalom, a sada je na korak do plasmana u svoje peto finale u drugom najjačem međunarodnom klupskom takmičenju sa Viljarealom. Prepreka u polufinalu mu je upravo nekadašnji bivši klub, Arsenal.

Uspeo je Emeri u prvom meču prošlog četvrtka da nadmudri Mikela Artetu, sunarodnika i kolegu sa klupe Tobdžija. Žuta podmornica je trijumfovala tada sa 2:1 (2:0) i tako obezbedila solidan kapital pred gostovanje na Emirejtsu, koje je na programu u četvrtak od 21.00.

Izabrane vesti

21.00: (1,97) Arsenal (3,50) Viljareal (3,90)

Arsenal se u Španiji spasao golom Pepea iz penala u 73. minutu. Do tog momenta je Viljareal vodio sa 2:0 i imao je igrača više, a ovako je londonski klub doživeo prihvatljiv poraz. Sada mu je i „minimalac“ dovoljan za plasman u finale.

Ukoliko ga ostvari, gledaćemo engleska finala i u Ligi šampiona, a sasvim sigurno i u Ligi Evrope. Podsetimo, u drugom polufinalnom paru se sastaju Roma i Mančester Junajted, a Crveni đavoli su u prvom duelu slavili sa 6:2. U finale Lige šampiona u prethodna dva dana su se plasirali Mančester siti i Čelsi. Dakle, Viljareal jedini stoji na putu Englezima da posle dve godine ponovo potpuno zadominiraju evropskim fudbalom. Upravo te 2019. godine je Arsenal igrao finale Lige Evrope sa Emerijem na klupi, ali je tada u Bakuu doživeo poraz od Čelsija (4:1).

Ukoliko Arsenal ne uspe da pobedi i eliminiše Žutu podmornicu, sasvim sigurno neće igrati u Evropi sledeće sezone, pošto će teško kroz Premijer ligu uspeti da se izbori za takvu privilegiju. Poslednja nada mu je da osvoji Ligu Evrope i tako izbori mesto u Ligi šampiona sledeće sezone. Ako to ne uradi, posle 25 godina nećemo gledati Tobdžije na međunarodnoj sceni.

Moramo da prihvatimo izazov i iskoristimo priliku koja nam se pruža. Čini mi se da je ovo 10. put za Arsenal da se nađe u nekom evropskom polufinalu, to se ne dešava tako često. Moramo da zaslužimo pravo da se nađemo u finalu. Imamo ideju kako bismo mogli da naudimo Viljarealu, znamo šta moramo da uradimo da bismo prošli dalje. Naravno, vodiće se tu više borbi u okviru jedne utakmice. Mnogo faktora će da utiče na konačan ishod“, rekao je trener Arsenala Mikel Arteta.

Arsenal je igrao šest evropskih finala, ali je osvojio samo jedan trofej, i to još 1994. godine. Tada je trijumfovao u Kupu pobednika kupova. Pre toga je igrao u finalu tog takmičenja i u sezoni 1979/80, kada je doživeo poraz od Valensije posle penala.

Pred kraj 20. veka Arsenal se još dva puta plasirao u finala, prvo 1995. godine u meč za trofej Kupa pobednika kupova, a zatim i 2000. u finale Kupa UEFA. U prvom od ta dva finala ponovo su ga zaustavili Španci, Saragosa sa 2:1, dok je 2000. godine izgubio od Galatasaraja posle jedanaesteraca. Usledilo je zatim i finale Lige šampiona u sezoni 2005/06, kada su mu ponovo glave došli Španci, ovog puta Barselona sa 2:1.

Arsenal se u svojoj istoriji sastajao sa španskim klubovima 37 puta, a pobedio ih je samo u 12 navrata. Doživeo je uz to i 16 poraza, dok je devet mečeva okončano bez pobednika. Statistički gledano, lošiji odnos pobeda u takmičenjima UEFA ima samo sa engleskim klubovima, koje nikada do sada nije pobedio, a igrao je sedam puta protiv njih. Statistički, dakle, Arsenal nema nikakve šanse da osvoji Ligu Evrope. Međutim, u fudbalu ne igra statistika…

„Ovo je ogromna utakmica za sve u klubu, ovde smo da predstavljamo Arsenal i naše navijače. Želimo da budemo najbolji i da to dokažemo osvajanjem trofeja. Ako pobedimo, imamo veliku šansu da donesemo u vitrine još jedan trofej. To je jedini cilj svih nas, od kako smo došli ovde“, uverava Arteta.

Viljareal nema toliko bogatu istoriju na međunarodnoj sceni kao Arsenal. Osvojio je dva puta Intertoto kup, ali nema pehare sa velikih takmičenja. U najboljim svojim sezonama uvek je gubio u polufinalu. Ranije pomenute sezone 2005/06. u polufinalu Lige šampiona eliminisao ga je upravo Arsenal. U Španiji je tada bilo 0:0, a u Londonu je engleski tim slavio sa 1:0, što mu je i tada bilo dovoljno za prolaz dalje.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE ARSENAL ILI VILJAREAL DA OSVOJE LIGU EVROPE JE 4,50

Na naredno polufinale navijači Žute podmornice su čekali do 2011. godine, kada je španski klub igrao protiv Porta u Ligi Evrope. Ponovo je Viljareal imao dobar rezultat u Španiji, slavio je sa 3:2, ali je u Portugaliji izgubio sa 5:1.

Poslednji put nadomak finala, pre ove sezone, Viljareal je bio 2016. godine. Takođe u Ligi Evrope. I ponovo je na svom terenu slavio sa 1:0, ali je Liverpul na Enfildu bio ubedljiviji, 3:0, pa se našao u finalu sa budućim šampionom, Emerijevom Seviljom. Tada je trofejni stručnjak po treći put osvojio Ligu Evrope.

„Ovo je veoma lep momenat za sve nas. Radili smo čitave sezone na ovome, podigli smo samopouzdanje i to se odrazilo na rezultate u Ligi Evrope. Sada smo na solidnom putu da je osvojimo. Arsenal ćemo da napadnemo u istom maniru, gledaćemo kako da nadogradimo ono što smo stekli u prvom meču. Imamo prednost od 2:1, ali to ne menja ništa. Bićemo spremni na sve što može da se desi“, pun je samopouzdanja Emeri.

Unaj Emeri (©Reuters)Unaj Emeri (©Reuters)

Arsenal i Viljareal su se do sada sastajali ukupno pet puta. Tobdžije su slavile u dva navrata, a dva meča su odigrana nerešeno. Nijedna od tih pet utakmica nije bila preterano efikasna, odnosno najviše je viđeno tri pogotka.

Ako pričamo o trenutnoj formi, ona je naklonjena više španskom timu. Viljareal je pobedio na sedam od poslednjih 10 utakmica, dok je Arsenal u istom tom periodu ostvario samo tri pobede i doživeo je četiri poraza.

Arsenal će na Emirejtsu biti bez Danijela Sebaljosa, koji je dobio crveni karton u Viljarealu. Očekuje se da se na klupi nađu oporavljeni Aleksandre Lakazet i Kjeran Tirni. Na drugoj strani, Emeri ne može da računa na suspendovanog Etjena Kapuea i povređene Huana Fojta i Iboru.

Za kraj, pomenimo i to da će arbitar na meču biti Slovenac Slavko Vinčić. Reč je o 41-godišnjem sudiji sa bogatim iskustvom u takmičenjima UEFA. Ove sezone on je delio pravdu na 25 mečeva, a ne važi za preterano strogog arbitra. Ukupno je pokazao 98 žutih i šest crvenih kartona, a dosudio je i sedam jedanaesteraca, od čega četiri u prvenstvu Slovenije.

Sudio je Vinčić ove sezone na četiri meča u Ligi šampiona, ali i na samo jednom u Ligi Evrope. Bilo je to na meču Mančester junajteda i Milana (1:1) u osmini finala, a na tom meču je dosudio dva žuta kartona.

ARSENAL – VILJAREAL (21.00)

Stadion: Emirejts (igraće se bez prisustva publike)

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Arsenal (4-5-1): Leno- Čejmbers, Holding, Gabrijel, Džaka – Parti, Elneni, Saka, Smit-Rou, Pepe – Obamejang.

Viljareal (4-4-2): Ruli - Gaspar, Albiol, Tores, Pedraza – Čukvueze, Pareho, Kokelin, Trigeros – Moreno Baka

LIGA EVROPE, POLUFINALE – REVANŠ UTAKMICE

Četvrtak

21.00: (3,80) Roma (3,60) Mančester Junajted (2,00) /prvi meč: 2:6/

21.00: (1,97) Arsenal (3,50) Viljareal (3,90) /prvi meč: 1:2/

***kvote su podložne promenama


tagovi

ArsenalViljarealUnaj EmeriLiga EvropeMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara