Zaslužni građanin grada Kragujevca bokser Puzović, uručene i Đurđevdanske nagrade 1Gradska uprava: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Priznanje Zaslužni građanin uručeno je Mirku Puzoviću, najtrofejnijem bokseru iz Kragujevca za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji grada u zemlji i inostranstvu.

Puzoviću je nagrada uručena na svečanoj sednici Skupštine grada, povodom Dana grada koji se obeležava u sećanje na Đurđevdan 1818. godine kada je u manastiru Vraševšnici Kragujevac proglašen prvom prestonicom moderne Srbije.

Puzović, proslavljeni jugoslovenski bokserski reprezentativac i član Bokserskog kluba Radnički iz Kragujevca bio je tri puta prvak države, Balkana i osvajač „Zlatne rukavice“, a dva puta vicešampion Evrope.

Njegov najveći uspeh bilo je osvajanje bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu.

Dodeljene su i godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanska nagrada za rezultate ostvarene u 2020. godini.

U oblasti humanitarnog karaktera nagrađeni su Dom zdravlja Kragujevac i njegovi zaposleni, za otvaranje prve kovid ambulante u Srbiji, kao i Igor Janković za hrabrost i požrtvovanost prilikom spasavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.

U oblasti medicine posthumno je nagrađen dr Bora Evtov, a u oblasti obrazovanja laureati su Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo) osvojili dve zlatne i bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja.

U oblasti nauke nagrađena je prof. dr Maja Andjelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

Priznanje u oblasti umetnosti pripalo je Udruženju građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

U oblasti sporta nagrađen je Goran Ilić za uspehe na bodi bilding takmičenjima.

Plaketa Svetog Đorđa posthumno je dodeljena Miodragu Mikici Zdravkoviću, basisti grupe „Čovek bez sluha“ i jednom od osnivača Arsenal festa.

Gradonačelnik Nikola Dašić poručio je na svečanosti povodom Dana grada da Kragujevac ima velike planove i da su u fokusu povećanje zaposlenosti, unapređenje infrastrukture i kvalitet života.

Kazao je da se zahvaljujući sredstvima Republike privode kraju izgradnja stanova za pripadnike bezbednosti i Palate pravde.

Dašić je rekao da se u Kragujevcu posle pola veka planiranja, ideja o izgradnji Severne obilaznice „konkretizuje“, koja je važna za izmeštanje saobraćaja iz grada i za privredni razvoj i velike kompanije koje posluju u Kragujevcu.

Kao jedan od najvažnijih projekata najavio je zamenu kotlova na ugalj gasnim u gradskoj toplani tokom ove godine, uz sredstva iz republičkog budžeta od oko 12, 5 miliona evra.

Među projektima urbane održivosti su, rekao je Dašić, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalna deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari