I Đilas i Lutovac spuštaju loptu 1Foto: Beta/Branislav Božić (arhiva)

Zategnuti odnosi između Demokratske stranke Zorana Lutovca i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na lokalu zbog toga što, kako tvrde demokrate, paraćinski SSP preuzima članstvo DS u tom gradu, splasnuli su nakon što je u javnost dospelo pismo u kojem DS upozorava SSP da će prekinuti saradnju ako se praksa otimanja članstva ne zaustavi.

I Lutovac i Đilas u izjavama za naš list spuštaju loptu. Đilas kaže da članovi SSP imaju zabranu da zovu bilo koga iz drugih opozicionih stranaka da pređe u SSP, a Lutovac navodi da ubuduće javnost neće optrećivati međusobnim trvenjima i dnevne probleme u funkcionisanju će rešavati dijalogom.

Portal Nova.rs juče je objavio pismo koje potpisuje Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS, u kojem piše: „Poštovani, prema našim saznanjima članovi SSP-a koriste bazu članstva DS, pozivaju naše članove u Paraćinu i nagovaraju ih da se iščlane iz DS-a i učlane u SSP. Takva praksa je jako štetna za naše partnerske odnose i dodatno otežava situaciju prouzrokovanu jako teškim okolnostima u kojim funkcionišemo. Obaveštavamo vas da ukoliko se ne prekine sa takvom praksom dalja partnerska saradnja između naše dve organizacije neće biti moguća.“

Prema našim nezvaničnim saznanjima, pismo je poslato pre petnaestak dana, nakon više usmenih razgovora dve strane o ovoj temi.

Iako se i do sada šuškalo da odnosi SSP i DS, ali i ostalih opozicionih stranaka iz bojkot bloka, na lokalu nisu idealni uprkos bliskoj saradnji njihovih visokih funkcionera oko poboljšanja izbornih uslova, ovo pismo redak je dokaz takvih spekulacija.

Obe strane su nezvanično juče uglas povikale da je oko ove stvari neopravdano dignuta velika prašina, a sa lokala nezvanično poručuju čak i da nema nikakvog preuzimanja članstva DS.

Dok Đilas za Danas ukazuje na zabranu članstvu da bilo koga iz opozicije zove u SSP, Lutovac kaže da će lokalne nesporazume otkloniti otvorenom i iskrenom, međusobnom komunikacijom.

– DS se potpuno otvoreno i javno zalaže za jedinstven nastup opozicije, jer znamo da je to jedini način da se smeni ovaj režim. Zbog toga ćemo naše dnevne probleme u funkcionisanju rešavati dijalogom. Ne želimo da time opterećujemo javnost koja sa nestrpljenjem i punim pravom, od opozicije očekuje dobre vesti i rešenja, a ne međusobna trvenja. Mi u DS činimo sve što je u našoj moći da ta rešenja saopštimo građanima kojima su preko glave svađe, podele i međusobne optužbe – kaže Lutovac za Danas.

A potpisnik pisma Kostadinović za Danas tvrdi da ne postoji sukob sa SSP.

– DS je partner sa svim društvenim akterima koji su protiv režima ogrezlog u kriminalu. Naši najbliži partneri su organizacije koje dele zajedničke vrednosti, evropsko opredeljenje, a za koje smo uvereni da nemaju nameru da budu u koaliciji sa SND-om. Ne postoji sukob sa SSP-om. Izvršni odbor DS je poslao dopis izvršnom odboru SSP-a u kom ukazuje na naša saznanja koja nisu u duhu partnerstva koje nam je svima preko potrebno. Verujemo da ćemo nesporazume otkloniti međusobnom komunikacijom. DS se otvoreno i javno zalaže za jednistven nastup opozicije, jer smo sigurni da je to jedini način da se smeni ovaj režim – navodi Kostadinović.

Nezvanično nam je u DS i SSP objašnjeno da je, u okolnostima u kojima je malo ljudi spremno da prati a kamoli da se bavi politikom i postane član neke partije, teško naći nove članove pogotovo u malim gradovima.

Još je teže, kako nam kažu naši izvori u obe partije, u manjim mestima naći opozicionara koji nekad nije bio član ili blizak DS, pa su pozivi drugih organizacija neaktivnim članovima DS vrlo česti.

U Paraćinu pak, kako kažu naši izvori, nema nikakvog preuzimanja članstva DS, te da je to krajnje lokalna seoska priča bez značaja i dubine.

Prema rečima naših sagovornika, četvorica bivših članova DS, koji su je napuštali 2008, 2012, 2015/16. ili možda jesenas, ušlo je u SSP, dok se ostalih desetak članova odbora SSP u Paraćinu nikad nije bavilo politikom.

Neki od ovih bivših demokrata zvali su drugare da im se pridruže, a pošto je Paraćin malo mesto i niko nema puno prijatelja na koje može da se osloni, među pozvanima je bilo i nekih od skoro 2.000 nekadašnjih članova DS. Problem je nastao, kako objašnjavaju naši sagovornici, jer neki od pozvanih i dalje sebe smatraju članovima DS pa su reagovali uvređeno i onda je i SSP odozgo zvanično zabranio takvu aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari