Da li stiže „Fajzer“ tableta protiv koronavirusa?

Kako je najavljeno, postoji mogućnost da ćemo se, umesto Fajzer vakcinama, protiv Covida-19 boriti tabletama.

by | maj 6, 2021

Iz kompanije „Fajzer“ najavljuju da do kraja godine stiže novo oružje: tableta protiv koronavirusa. Kako ona deluje i kome će biti namenjena, saznajte u nastavku.

Prema najavama, „antikorona“ tableta biće efikasna protiv nekoliko varijacija koronavirusa. Trenutno, kompanija testira dva leka protiv ovog virusa, jedan koji bi se primenjivao u vidu vakcine, a drugi koji bi se uzimao oralno, kao tableta.

Kada će tačno novi lek protiv koronavirusa biti u primeni, još uvek se ne zna. Iz kompanije kažu da ne mogu da preciziraju vreme jer sve zavisi od uspeha kliničkih ispitivanja i dobijanja dozvole za distribuciju ovog leka. (Pročitajte i… Godinu dana nakon koronavirusa: Šta smo naučili?)

„Fajzer“ tableta protiv koronavirusa

Iako je vest o tableti protiv koronavirusa odjeknula kao bomba, „Fajzer“ je zapravo još u martu najavio klinička testiranja ovog leka, poznatog pod nazivom PF- 07321332. Tableta je dizajnirana tako da, uz pomoć inhibitora proteaze, spreči SARS-Cov-2 virus da se razmnožava u organizmu. Inhibitori proteaze se inače koriste u lečenju drugih patogena, poput hepatitisa C i HIV-a.

Borba s pandemijom koronavirusa zahteva i prevenciju (kroz vakcine), ali i ciljano lečenje onih koji su u kontaktu sa virusom, kaže Mikael Dolsten, glavni naučnik u kompaniji „Fajzer“.

S obzirom na to kako koronavirus mutira i koliko globalna pandemija traje, izgleda da će biti neophodno da postoji i terapijska opcija i sada, ali i nakon pandemije.

lepotaizdravlje.rsg-stockstudio / iStock via Getty