Dostupni linkovi

Radman: Hrvatska izdvojila 10.000 vakcina za Kosovo


Donacija u korist zaštite ljudi: Gordan Grlić Radman
Donacija u korist zaštite ljudi: Gordan Grlić Radman

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio je u četvrtak, 6. maja, da je ta zemlja izdvojila za Kosovo 10.000 doza vakcina protiv korona virusa.

“Sa zadovoljstvom sam obavestio ministarku oko odluke hrvatske vlade o donaciji 10.000 doza vakcina protiv korona virusa Republici Kosovo. Nadamo se da će ova donacija koristiti u zaštiti ljudi”, kazao je on na konferenciji za medije u Prištini, nakon sastanka sa kosovskom šeficom diplomatije, Donikom Grvala (Gërvalla).

Nije rečeno o kojoj se vakcini radi.

Kosovo je 4. maja nastavilo vakcinaciju građana nakon što je od EU dobilo 4.680 doza vakcina Pfizer/BioNTech. EU je izdvojila za Kosovo oko 95 hiljada doza vakcina.

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da će se tim vakcinama vakcionisati zdravstveni radnici koji nisu uspeli da se u prvoj fazi vakcionišu.

Kosovo je počelo vakcinaciju krajem marta, donacijom vakcine AstraZeneca iz COVAX programa, koja je u prvoj isporuci stigla u 24 hiljada doza.

Kosovo još uvek nije uspelo da sklopi ugovor ni sa jednom kompanijom za snabdevanje vakcinom.

Ukupan broj inficiranih na Kosovu od početka pandemije je preko 105 hiljada. Preko 2.000 je preminulo, a ozdravilo preko 96 hiljada građana.

XS
SM
MD
LG