Lorel Hubard (AFP)
Lorel Hubard (AFP)

Diže 285kg i takmiči se protiv žena: Prva transrodna sportistkinja na OI

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.05.21. | 11:21

Hubardova prema novim pravilima ispunila normu za Tokio

Predstojeće Olimpijske igre neće biti jedinstvene samo po tome što će se održati bez prisustva stranih gledaca, već će u Tokiju prvi put u istoriji najvećeg svetskog skupa sportista biti dozvoljeno učešće transrodnih osoba.

A prva transrodna osoba koja je ispunila sve uslove je Lorel Hubard, dizačica tegova sa Novog Zelanda, navodi sajt "Inside the games".

Izabrane vesti

Prema pravilima Međunarodne feredarcije dizanja tegova (IWF) koja su revidirana jer se mnogo takmičenja nije održalo zbog pandemije, Hubardova je sa podignutih 285 kilograma obezbedila normu za Tokio gde će sa 43 godine biti najstarija dizačica tegova, ali i jedan od favorita za medalju u superteškoj kategoriji.

Novozelanđanka je 16. na svetskoj rang-listi, ali najmanje šest koleginica od onih koji trenutno imaju bolji rezultat od nje, neće biti na Igrama, jer prema pravilima zemlju može da zastupa samo jedna dizačica tegova u jednoj kategoriji, a ispred Novozelanđanke su četiri Kineskinje, dve iz Južne Koreje, jedna iz Severne Koreje neće biti Tokiju jer će njena zemlja bojkotovati Igre (zbog virusa), dok je Ruskinja Tatjana Kaširina suspendovana.

Hubardova je do 35. godine bila muškarac i nikada nije učestvovala na međunarodnim takmičenjima. Posle promene pola 2012. godine, prešla je u žensku kategoriju. Bila je svetska vicešampionka 2017. godine i šesta na Svetskom prvenstvu 2019, ali je i aktuelna dvostruka šampionka Okeanije. Njeno prisustvo u ženskoj konkurenciji poslednjih godina je izazvalo i izaziva brojne kontroverze, kao i polemike o transrodnim sportistima.

"Pravila, poznata kao Stokholmski konsenzus sa MOK-om, koja su mi omogućila da se takmičim (u ženskoj kategoriji) prvi put su stupila na snagu 2003. godine. Pre deset godina svet nije bio spreman za sportistu poput mene, a možda nije spreman ni sada. Ali bar sam osetila da su ljudi bili voljni da me uzmu u obzir za ova takmičenja i činilo mi se kao da je pravo vreme da obujem patike i izađem na platformu", rekla je Hubartova po osvajanju svetskog srebra 2017. godine...


tagovi

Dizanje tegovaOlimpijske igreLorel Hubard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara