Svet

0

RSE: Rezultati regionalnih izbora u Madridu kao podsticaj španskim desničarima

Autor: KP

Izvor: Beta

RSE: Rezultati regionalnih izbora u Madridu kao podsticaj španskim desničarima

Izvor: Beta,AP / Bernat Armangue

Ubedljiva pobeda konzervativne Narodne partije (PP) na regionalnim izborima u Madridu, obeleženim raspravama o upravljanju pandemijom i duboko polarizovanom kampanjom, mogla bi podstaći jačanje desnice u Španiji, posebno pošto će za većinu biti potrebna saradnja s ultradesničarskom strankom Voks (Vox), preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.


Izborna pobeda liderke konzervativaca koja je u Madridu odbijala da sprovodi mere zatvaranja tokom pandemije povećala je šanse španske desnice da povrati vlast na nacionalnom nivou, ukazuje londonski Tajms (The Times).

Narodna partija na čelu s Izabel Dias Ajuso (Isabel Diaz Ayuso), koju su njeni kritičari nazvali "trampovskom populistkinjom", osvojila je na madridskim izborima u utorak više od 44 odsto glasova i duplo više poslaničkih mesta nego što je imala u regionalnoj skupštini posle izbora 2019.

Rezultat je naneo težak udarac koalicionoj vladi na čelu sa socijalistima Pedra Sančesa (Sanchez), premijera koji je učestvovao u predizbornoj kampanji.

Posle glasanja, dodaje Tajms, lider PP-a Pablo Kasado (Casado)izjavio je da su izbori "prekretnica za budućnost Španije", odnosno preteča borbe njegove stranke za rušenje socijalista 2023.

Dias Ajuso, predsednica vlade madridskog regiona raspustila je parlament u martu i raspisala vanredne izbore dve godine prije roka.

Sada je u skupštini sa 136 mesta osvojila 65 mesta u odnosu na predjašnjih 30, prikupivši više glasova od sve tri levičarske stranke zajedno.

Ipak, fali joj apsolutna većina pa nije isključeno da će ući u koaliciju s ultranacionalističkom strankom Voks koja je osvojila 13 mesta.

Izbori su održani u pozadini gneva zbog rukovodjenja pandemijom i ekonomskom krizom, a pretvoreni su u nacionalni plebiscit učešćem Sančesa i Pabla Iglesijasa (Iglesias), lidera krajnje leve stranke Podemos, koji je posle izbornih rezultata u Madridu najavio da napušta politiku.

Rezultati izbora doneli su solidnu pobedu za Ajuso, zvezdi u usponu desničarske Narodne partije, čija je popularnost povećana zbog njenog tvrdoglavog opiranja merama ograničenja u vreme pandemije, ukazuje agencija Frans pres.

Na čelu najbogatijeg španskog regiona nešto više od 18 meseci, Ajuso – koju ugostiteljski sektor smatra heroinom - dobila je veliku podršku zbog opiranja pritisku socijalističke vlade da uvede stroža ograničenja za lokalnu ekonomiju.

Mada su kritičari rekli da su slaba ograničenja na kraju koštala živote u regionu u kojem je umrlo skoro 15.000 obolelih od korona virusa - petina od ukupno 78.000 umrlih u Španiji - njen pristup fokusiran na biznis isplatio se na biralištima, ocenjuje AFP naglasivši da je Madrid jedina velika evropska prestonica koja je držala barove, restorane i pozorišta otvorenim u proteklih skoro godina dana.

Poziv Ajuso na vanredne izbore iznenadio je politički establišment, ali je bio pronicljiv potez usmeren na unovčavanje političkog kapitala koji je očigledno nagomilala, naglašava Frans pres.

Sa sloganom "sloboda" njene kampanje, populistička liderka se fokusirala na potrebu ljudi za normalnošću, uprkos pandemiji.

Konzervativna šefica španskog madridskog regiona odnela je ubedljivu pobedu poslije žestoke izborne kampanje koja je istakla polarizaciju u španskoj politici a bilo je i uvođenja visokih bezbednosnih mera posle pretnji smrću nekolicini kandidata, javio je BBC.

Mada je glasanje prvobitno opisala kao izbor izmedju "socijalizma ili slobode", njen protivkandidat Pablo Iglesijas iz levičarskog Unidos podemosa (Ujedinjeni možemo), govorio je o izboru izmedju "demokratije ili fašizma", ističući potencijalno učešće krajnje desničarske stranke Voks u budućoj madridskoj vladi.

U intervjuu listu Mundo (El Mundo) prošlog meseca, Ajuso je rekla je da su njena stranka i Voks "različite stranke, ali su se složili oko fundamentalnih pitanja i to će i dalje biti slučaj".

Čak i bez formalne koalicije njena stranka bi i dalje mogla da se osloni na Voksove glasove u madridskoj skupštini za usvajanje zakona.

Medjutim, ukazuje BBC, svaki sporazum verovatno će se pokazati kontroverznim izvan prestonice. Uoči izbora, premijer Sančes upozorio je da bi svaki pakt između PP i Voksa "mogao da bude početak kraja demokratije".

Voks je 2019. postao prva značajna krajnje desničarska snaga koja je ušla u španski parlament u poslednjih nekoliko decenija.

Najveći udarac posle madridskih izbora podneli su socijalisti premijera Sančesa i njegovog koalicionog partnera Pondemosa, čiji je lider Iglesijas najavio kraj političke karijere koja je na mnogo načina oblikovala špansku politiku veći deo protekle decenije, ističe Asošiejted pres.

Harizmatični osnivač stranke Zajedno možemo podneo je ostavku u Sančesovom kabinetu da bi se kandidovao u Madridu.

Mada je njegova kandidatura pomogla da se broj poslanika te grupe u madridskom parlamentu proširi sa sedam na 10, Iglesijas je saopštio da podnosi ostavku na sve funkcije u stranci krajnje levice rodjene kao odgovor na finansijsku krizu 2008. koja je godinama mučila špansku ekonomiju.

Kao znak da je popularnost Izabel Dias doprla izvan španskih granica, dodaje Asošiejtid pres, lider italijanske desničarske lige Mateo Salvini (Matteo) pohvalio je šeficu madridskog regiona opisujući je kao "ženu zdravog razuma i hrabrosti, koja je spojila zaštitu zdravlja, prava na rad i slobodu".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR