Mandatar za sastav Vlade Izraela poreklom iz Novog Sada

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.
Rivlin je rekao da se konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid, vođa partije centra "Ima budućnosti" (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.
 
Jair Lapid je bio novinar i popularni TV voditelj i ministar finansija 2013. i 2014. godine. 
 
On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu. Može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.
 
Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dve godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu posle Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji ima 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.
 
Lapidov otac Jozef Tomi Lapid je rodom iz Novog Sada, a bio je novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu 2003-2004.
 
 
Rođen je 1931. godine kao Tomislav Lampel. Njegov otac Bela bio je poznati novosadski advokat i ugledan novinar. Mađarska okupaciona policija ga je uhapsila u aprilu 1941. i sprovela u logor odakle se nije vratio, a njegova supruga se sa sinom sakrila u Pešti. Vratili su se u Novi Sad 1945. godine, a Tomi je išao u Jovinu gimnaziju. Sa mnogim drugim novosadskim Jevrejima, iselio se u Izrael 1948. godine.
 
Bio je novinar u tiražnom "Maarivu", a kasnije i direktor nacionalne izraelske RTV, od 1979. do 1984. Takođe je predsedavao bordom direktora Memorijalnog centra "Jad Vašem".
 
Godinama je vodio partiju Šinui, koja je 1999. godine u parlamentu imala šest mandata, da bi na sledećim izborima dobila 15 mandata. Uspeh je postigao "antiklerikalnim programom", zbog čega su ga oštro kritikovale ortodoksne partije.
 
Tomi i Jair Lapid (Foto: Rafi Deloja)
 
Jozef Tomi Lapid preminuo je u Tel Avivu, 2008. godine.
  • Boba NS

    08.05.2021 13:19
    procitati bolje pre komentara
    Lepo pise da covek vodi poreklo iz Novog Sada. Nigde ne pise da je novosadjan
  • mmne

    08.05.2021 12:54
    poreklo
    pa dobro stoji da je poreklom iz NS....sad koliko on to oseca...poznajem ljude koji sasvim razlicito tretiraju svoje poreklo...
  • ijulj

    08.05.2021 12:17
    ljudi pogledajte sta Izraelci rade Palestincima ovih dana, bacaju bombe na decu, isteruju zene iz kuca, gori su od SS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti