Kako prepoznati lažne dinare? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

„Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina pisao o lažnim dinarima koji su se pojavili u rukama Beograđana, a bilo ih je teško razlikovati od pravih.

„Mali žurnal“ je pre 110 godina objavio vest da je jedna takva lažna novčanica dospela do urednika ovog lista, Pere Savića, a on je odmah obavestio načelnika krivične policije kako bi što pre počela istraga.

Načelnik Aleksandrić je ubrzo saznao da je reč o grupi ljudi, na čelu sa Nikodijem – „jednim abadžijskim radnikom“, koja je kovala i „poturala lažan novac“ Beograđanima.

Aleksandrić se reši da ga uhvati u nedelju. Kad je pao mrak, on sa pisarom g. Todorovićem i potrebnim brojem detektiva ode u Prištinsku ulicu, u stan gde se cela radnja i dešavala.

Kako prepoznati lažne dinare? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Posle pretresa, iza ormara u stanu nađena je prava „radionica“ jednog majstora – olovo, cink, kalupi za kovanice – samo što „Nikodije nije bio pravi majstor, već lažov“.

Pošto načelnik nije bio uveren da je ovaj „majstor“ mogao da pravi toliko mnogo lažnog novca, nastavio je istragu i već sledeći dan otkrio pravu malu kompaniju u Orlovskoj ulici, nedaleko od Prištinske.

Kuća u Orlovskoj je čitave noći bila opkoljena detektivima, koji su dobro pazili da im niko iz kuće ne umakne.

Nakon pretresa narednog dana, nađeni su kalupi od gipsa, cink, olovo i 19 dinara koji nisu bili pravi, a „radnici“ su uhapšeni.

Na kraju članka, Mali žurnal daje opis kako bi Beograđani mogli da prepoznaju tada da li je i do njih došao neki lažni dinar.

„Lažni dinari su malo veći od običnih i lakši. Oni izgledaju kao potpuno novi, samo na liku kosa nije dobro izrađena. Ko je slučajno dobio koji lažni dinar, treba da ga preda Upravi grada“, navodi se u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari