06. maj  2021. 04.05  →  17.55 | Izvor: RTV, Tanjug, RTV (Milana Kadrić, RTV dopisnici)

Danas je Đurđevdan

BEOGRAD -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan.

video icon

Veoma je slavljen kod Srba, i najčešće ga nazivaju Sveti Đorđe ili Sveti Đurađ. Mnogi ga slave kao krsnu slavu.

prizren, sveti djordje

Srpska pravoslavna crkva ga slavi dva puta godišnje. Glavni praznik je Đurđevdan i praznuje se 6. maja po gregorijanskom kalendaru (23. aprila po crkvenom), a drugi je prenos moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Georgija - Đurđic, koji se slavi 16. novembra (3. novembra po crkvenom).

Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je sveti Georgije prikazan na konju kako ubija aždaju. Drugi prikaz je sveti Georgije kao vojnik sa kopljem u ruci.

U našem narodu se ovakva predstava zove Đurđic i vezana je za slavu Đurđic. Posvećeni su mu mnogi manastiri, među kojima najpoznatiji manastir Đurđevi Stupovi.

Sveti Georgije je poštovan kao zaštitnik mnogih država i gradova u Evropi. Poštovan je i kao zaštitnik konjice, vitezova i viteštva i krstaških pohoda.

Proslavljaju ga Grci, Rusi, Bugari, Srbi, Englezi, Francuzi, Nemci, Italijani, itd. Novi Hram Svetog Georgija je podignut na mestu starog 1872. godine i postoji još uvek.

Petković čestitao Đurđevdan, Dan Goranaca i Opštine Gora

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas predsedniku Privremenog organa Opštine Gora Neimu Sahtijariju, organima vlasti i svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima Srbije, regiona i sveta, Đurđevdan - Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

"Kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, narod Gore pokazao je mnogo puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji. Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti s poštovanjem i pijetetom", istakao je Petković u čestitki.

On je ukazao da smo s Gorancima, pored ljubavi i prijateljstva, na ovim prostorima zajednički delili i sve pritiske, neslobode, izolovanosti i opasnosti, što nas je neraskidivo vezalo i zbližilo, ali i naučilo da cenimo časnost i poštenje, kao vrednosti sa kojima možemo i moramo prevazići sva iskušenja, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da su Vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i on lično spremni da uvek pruže svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj Opštine Gora i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca.

"Na kraju, želim vam da Đurđevdan, praznik svekolikog goranskog okupljanja, i ove godine proslavite tako što ćete voditi računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih", naveo je Petković.

 

Srodne vesti