Dostupni linkovi

Državni sekretar SAD Blinken stigao u Ukrajinu


Antoni Blinken (na fotografiji) dolazi u posetu Kijevu u trenutku tenzija između te zemlje, SAD i Rusije, kako bi pružio podršku Ukraijini
Antoni Blinken (na fotografiji) dolazi u posetu Kijevu u trenutku tenzija između te zemlje, SAD i Rusije, kako bi pružio podršku Ukraijini

Američki državni sekretar Antoni Blinken (Anthony) stigao je u sredu, 5. maja, uveče u posetu Ukrajini, u znak podrške nakon što je Rusija prošlog meseca povukla svoje trupe iz pograničnih regiona i Krima.

Blinken će se u četvrtak, 6. maja sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Poseta Blinkena pokazuje „nepokolebljivu“ podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukrajinskom „suverenitetu i teritorijalnom integritetu pred ruskom agresijom koja je u toku“, rekao je u izjavi portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price).

Skupljanje ruskih vojnih snaga u blizini ukrajinske severne i istočne granice, kao i na Krimu, koji je Moskva zauzela 2014. godine, izazvalo je zabrinutost zbog većih eskalacija u Kijevu, Briselu i Vašingtonu.

Moskva je 23. aprila objavila da je započela povlačenje svojih snaga, donevši barem trenutno olakšanje u Kijevu, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruska vojska je prošle nedelje saopštila da se većina njenih trupa vratila u svoje stalne baze.

Visoki diplomatski zvaničnik SAD u Evropi Filip Riker (Philip Reeker), rekao je medijima na brifingu prošle nedelje da će Sjedinjene Države nastaviti da nadgledaju situaciju.

„U razgovorima sa ruskom vladom vrlo smo jasno rekli da treba da se uzdrže od eskalacije i da prekinu aktivnosti koje do nje mogu da dovedu u Ukrajini i oko nje“, rekao je Riker, koji je takođe naglasio zabrinutost Vašingtona zbog ruskih vežbi u Crnom moru.

Sa Zelenskim o Naftogazu

Blinken će ukrajinskim predsednikom preneti i važnost borbe protiv korupcije, što je dugotrajni zahtev ukrajinskih zapadnih partnera, rekao je Prajs.

Zabrinutost zbog korupcije, posebno u ukrajinskom energetskom sektoru, ponovo se pojavila ove nedelje zbog vladine zamene odbora ukrajinske državne kompanije za naftu i gas Naftogaz.

Ukrajinska vlada otpustila je izvršnog direktora Naftogaza Andrija Koboljeva samo nekoliko dana pre posete američkog državnog sekretara.

Prajs je rekao da potez smene dobro cenjenih stručnjaka „odražava nepoštovanje poštene i transparentne prakse korporativnog upravljanja i komplikuje dugogodišnje napore na reformi ukrajinskog energetskog sektora i poboljšanju njegove investicione klime“.

Vlada je 28. aprila najavila smenu Andrija Koboljeva, šefa Naftogasa od 2014. godine, pozivajući se na "nezadovoljavajuće" rezultate poslovanja kompanije prošle godine, kada je zabeležila gubitak od skoro 700 miliona dolara. Nadzorni odbor, koji je privremeno suspendovan radi smene Koboljeva, izdao je 30. aprila izjavu u kojoj navodi da su svi njegovi članovi dobili obaveštenje o ostavkama koje stupaju na snagu 14. maja.

Blinken je u Kijev stigao iz Londona, gde je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Grupe sedam (G7) razvijenih zemalja.

Njegovo putovanje dolazi u trenutku kada predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pojačava pritisak na Rusiju, ali se takođe priprema za samit sa predsednikom Vladimirom Putinom u nadi da će stabilizovati odnos.

Bajden je 4. maja rekao da se nada da će održati samit tokom planiranog putovanja u Evropu u junu. U aprilu je predsedniku Rusije ponudio sastanak u trećoj zemlji na kojem će se razgovarati o tenzijama oko određenih pitanja, uključujući vojne pretnje Ukrajini, mešanje u izbore i ruski tretman zatvorenog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

SAD su već uvele sankcije i proterale ruske diplomate zbog višestrukih žalbi na aktivnosti Rusije, podseća RFERL.

XS
SM
MD
LG