Dostupni linkovi

Ministri G7 kritikovali Rusiju i Kinu zbog pretnji i kršenja prava


Šefovi diplomatija G7 na sastanku u Londonu, 5. maj
Šefovi diplomatija G7 na sastanku u Londonu, 5. maj


Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) kritikovali na sastanku u Londonu Rusiju zbog pretnji i Kinu zbog kršenja ljudskih prava, ali su ponudili malo konkretnih akcija, prenela je agencija AP.

Šefovi diplomatija Velike Britanije, SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana saopštili su 5. maja da su "duboko zabrinuti" kineskim tretmanom Ujgura i drugih manjina, što uključuje i masovno interniranje u "kampove za prevaspitavanje", prisilni rad i prisilnu sterilizaciju.

Ipak, kako prenosi AP, najviše diplomate G7 obavezale su se samo na borbu protiv prisilnog rada "putem sopstvenih sredstava" koja bi mogla da se kreće od kampanja za podizanje svesti javnosti do zakona o radu, ali ne i kroz kolektivnu akciju.

Ministri G7 kritikovali su Kinu i zbog "proizvoljne, prinudne ekonomske politike i prakse" i pozvali je da se pridržava međunarodnih trgovinskih pravila i da "poštuje ljudska prava i osnovne slobode".

U prvom susretu uživo u poslednje dve godine, diplomate su zatražile jedinstvo u rešavanju sve većih izazova Kine i Rusije, tinjajućih sukoba u Siriji, Avganistanu i Etiopiji i pandemije korona virusa koja najteže pogađa siromašne zemlje sveta.

Zabrinutost zbog ponašanja Rusije

Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su i da su duboko zabrinuti ponašanjem Rusije i obavezali se da će pojačati napore na suzbijanju pretnji koje dolaze iz Kremlja.

"Duboko smo zabrinuti što se nastavlja negativni obrazac ruskog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja", poručili šefovi diplomatija u saopštenju posle sastanka G7 u Londonu, prenela je agencija Reuters.

Ministri su naveli da su zabrinuti zbog nagomilavanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i na Krimu, kao i zbog aktivnosti Rusije koje su usmerene na podrivanje demokratskih sistema drugih zemalja i zbog njene "zlonamerne sajber aktivnosti i upotrebe dezinformacija".

Oni su naveli i da će nastaviti sa jačanjem kolektivne sposobnosti članica G7 i njenih partnera u cilju odvraćanja ruskog ponašanja koje, kako su naglasili, ugrožava međunarodni poredak zasnovan na pravilima u oblastima bezbednosti koje zabranjuju dezinformacije u sajber prostoru.

Saradnja na širenju proizvodnje vakcina

Šefovi diplomatija G7 obavezali su se i da će sarađivati sa industrijom kako bi proširili proizvodnju raspoloživih vakcina protiv COVID-19.

"Posvetićemo se saradnji sa industrijom kako bismo proširili proizvođu raspoložiivih vakcina, terapeutike i dijagnostike, kao i njihovih komponenti", naveli su ministri u zajedničkom saopštenju.

Oni su dodali da će ta saradnja uključivati partnerstvo između kompanija, kao i sporazume o transferu tehnologije na osnovu uzajamno dogovorenih uslova.

Zaražena delegacija iz Indije

Delegati su tokom sastanaka u Londonu sedeli iza paravana i svakodnevno su testirani na korona virus.

Uprkos tome, ministar spoljnih poslova Indije morao je da ode u samoizolaciju nakon što su članovi delegacije iz njegove zemlje bili pozitivni na COVID-19.

Indija nije članica G7, ali je uz predstavnike Južne Koreje, Australije i Južne Afrike bila pozvana kao gost.

Indija je najteže pogođena pandemijom, a 5. maja ova zemlja je prijavila više od 300 hiljada novozaraženih i 3.780 umrlih od posledica COVID-19.

XS
SM
MD
LG