OVAKO ĆE ZA DAN POBEDE GRUVATI U MOSKVI: Završena prva proba, evo šta će od ruskog arsenala biti prikazano svetu FOTO, VIDEO
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

bravo

OVAKO ĆE ZA DAN POBEDE GRUVATI U MOSKVI: Završena prva proba, evo šta će od ruskog arsenala biti prikazano svetu FOTO, VIDEO

Planeta -

U Moskvi je juče završena prva noćna proba parade u čast 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Ovo je u četvrtak saopštilo Odeljenje za informacije i masovne komunikacije ruskog Ministarstva odbrane.

Te večeri na Crvenog trga svečanim maršem krenule su paradne trupe i vojna oprema. Ukupno je bilo uključeno 37 pešačkih posada, koje uključuju oficire, narednike i vojnike formacija i vojnih jedinica, studente i kadete vojno-obrazovnih institucija, učenike škola Suvorov i Nakimov, kadetski korpus, članove Sveruskog pokreta „Junarmiia “, kao i jedinice Ministarstva za vanredne situacije, Rosgvardiju i Granične trupe FSB Rusije - ukupno više od 12 hiljada ljudi.

Mehanizovani konvoj ima preko 190 jedinica vojne i specijalne opreme. Tenkovi T-34 prvi su krenuli na Crveni trg. Sledila su moderna oklopna vozila porodice Tajfun, koja su se nedavno pojavila u službi oružanih snaga RF. U probi je učestvovao veliki broj tenkova T-72B3M, T-80BVM, T-90M i najnoviji T-14 „Armata“. Dalje, borbena vozila BMP-3 i BMP-2 sa borbenim odeljenjem Berezok i perspektivnim BMP Kurganec-25 krenula su prema Crvenom trgu.

Takođe, u obuku su bili uključeni razni artiljerijski i raketni sistemi, sistemi PVO i oprema posebne namene. Uključuju operativno-taktički raketni sistem Iskander-M, raketni sistem višestrukog lansiranja Tornado-S, samohodne artiljerijske nosače Msta-S i Koalicija-SV i protivavionske raketne sisteme Buk-M3 srednjeg i kratkog dometa i Tor-M2, protivvazdušni raketno-topovski sistem Pancir-S i protivavionski raketni sistem S-400, vazdušna borbena vozila BMD-4M i BTR-MDM Rakushka, modernizovali su teške bacačke sisteme TOS-1A , inženjerski sistem borbenih vozila za daljinsko rudarstvo, lanseri mobilnog raketnog sistema Jars, oklopni transporteri BTR-82A, perspektivni oklopni transporter na točkovima zasnovan na platformi Bumerang. Pored toga, robotski kompleks Uran-9 učestvovao je u prolazu tehnike.

1 / 38 Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Po prvi put će se na Crvenom trgu odvijati paradni pdefole vojne policije iz Centralne vojne oblasti. Žensko vojno osoblje predstaviće svečane posade Vojnog univerziteta, Vojne akademije veza, ogranka Vojne akademije logistike, Vojne svemirske akademije i Vojne akademije vazduhoplovne odbrane.

Na kraju prolaska opreme na kolovozu prolaze oklopna vozila Ruske garde i vojne policije.

Kurir.rs/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track