Vesti

0

LSV: Održivi razvoj je jedino rešenje da se izbegne ekološki kolaps ili ekonomski sunovrat

Autor: KP

Izvor: Beta

LSV: Održivi razvoj je jedino rešenje da se izbegne ekološki kolaps ili ekonomski sunovrat

Izvor: pixabay.com

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je ono zbog čega su u Srbiji trenutno suprotstavljeni oni koji se zalažu za odbranu pojedinačnih prirodnih dobara, i oni koji se zalažu za nekontrolisani ekonomski razvoj bez obzira na posledice, "u svetu definisano još krajem osamdesetih godina 20. veka", kroz ono što podrazumeva "održivi razvoj".

"Rešenje je negde izmedju ta dva ekstremno suprotstavljena pola. Podsećamo i jednu i drugu stranu, čvrsto uverenu u svoje stavove, da se bolje upoznaju sa primenama teorije održivog razvoja", navela je u pisanoj izjavi funkcionerka LSV-a Nevena Subotić.

Navela je da je Svetska komisija za okruženje i razvoj pri Ujedinjenim nacijama (Bruntland komisija) u svom izveštaju pod nazivom "Naša zajednička budućnost" tada definisala održivi razvoj kao onaj razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, ne dovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

"Ako održivi razvoj podrazumeva takav razvoj društva koji raspoloživim resursima zadovoljava ljudske potrebe, ne ugrožavajući prirodne sisteme i životnu sredinu, čime se osigurava dugoročno postojanje ljudskog društva i njegovog okruženja, onda je jasno da nijedna od dve pomenute strane ne može ostati utvrdjena u svojim stavovima, bez pokušaja da se pronadje rešenje održivog razvoja društva", ocenila je Subotić.

Pozvala je institucije sistema da planski treba da sprovedu održivi razvoj, a ne razvoj po svaku cenu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR