05. maj  2021. 11.30  →  19.26 | Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Poučne table na stazama Specijalnog rezervata prirode "Gornje podunavlje"

BAČKI MONOŠTOR -

Inicijativa UG „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora da se postave info table u SPC „Gornje Podunavlje“ kod ovog sela podržana je od strane Zavoda za zaštitu prirode i JP Vojvodinašume, a projekat je podržao Grad Sombor i MZ Bački Monoštor. Poučne table su upravo ono što je nedostajalo stazom za šetnju i rekreaciju i namenjene su svima onima koji se upute u Specijalni rezervat.

video icon

Delu Specijalnog rezervata prirode „Gornje podunavlje“ kod Bačkog Monoštora nedostajale su edukativne table sa sadržajem šta se sve može videti od biljnih i životinjskih vrsta, ali i koliko se kalorija potroši šetnjom, trčanjem ili vožnjom bicikla stazom dužine 7,5 kilometara. Biciklisti koje smo zatekli u rezervatu kažu da redovno dolaze ovde na rekreaciju i da su informacije koje mogu pročitati na tablama veoma korisne.

postavljanje, tabli, poucne, table

"Ideja nam je da ove godine upoznamo ovaj deo jer volimo doći ovde, jer je prelepo i jako nam se dopada", rekla je Virag Iboja, biciklistkinja iz Bačke Topole.

Volonteri UG Bodrog postavili su deset edukativnih tabli,a sadržaji su prevedeni i na engleski jezik.

"To su poučne table na kojima se nalazi informacija koliko su posetioci prešli kilometara bilo da su išli peške, biciklom ili su trčali. Ujedno ima i podatak koliko su potrošili kalorija, gde s etačno nalaze, a sa druge strane table su poučni podaci o životinjama koje su nastanjene u rezervatu. Išli smo dotle sa detaljima da postoje slike targova životinja, pa ukoliko posetioci naiđu na neke tragove na zemlji da im bude lakše da prepoznaju koja je životinja u pitanju", saopštio je Dalibor Forgić, UG „Bodrog“ Bački Monoštor.

"Radili smo drvene stubove na tablama od starih greda, jer smo želeli da iskoristimo ono što imamo staro da recikliramo i da ne koristimo resurse od šume. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujemo na ovom projektu, ovo smo raidli baš onako iz srca", kazao je Stipan Ivakić, UG Bodrog Bački Monoštor.

Projekat je finansiran putem programa za mlade grada Sombora, a potpomogli su Mesna zajednica Bački Monoštor, ali i Udruženje Bodrog koje je sredstva obezbedilo od reciklaže sekundarnih sirovina i donacijama.