BiH

Incko odgovorio ruskoj predstavnici: U mom izvještaju ništa nije izmišljeno

Incko odgovorio ruskoj predstavnici: U mom izvještaju ništa nije izmišljeno
Foto: NN Arhiva | Incko odgovorio ruskoj predstavnici: U mom izvještaju ništa nije izmišljeno

​NJUJORK - Valentin Incko, visoki predstavnik, kritikovao je izlaganje Ane Jevstigneeve o njegovom izvještaju o stanju u BiH u proteklih šest mjeseci. Incko je rekao da njene izjave o izvještaju nisu tačne, te da bi volio da političari u BiH nisu veličali osuđene ratne zločince i pozivali na raspad BiH, ali da se to dešava, i da je on u izvještaju samo citirao izjave bh. političara.

Rekao je da RS ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH, i smatra da sve što se nalazi na njenoj teritoriji pripada njoj, a ne državi, iako je to, kako je istakao, protivno odluci najveće sudske instance u BiH.

Rekao je da je međunarodno prisustvo u BiH potrebno, i dodao da u Beču idalje stoji spomenik sovjetskim vojnicima za koje je rekao da su Austriju oslobodili nacizma, i da je Austrija Rusiji zbog toga danas zahvalna, te da je međunarodno prisustvo deset godina nakon rata pomoglo njegovoj zemlji. 

Što se tiče evroatlanskih integracija, Incko je rekao da to nije njegova lična želja, već želja političara u BiH koji su sami rekli da žele da se BiH pridruži ovoj alijansi. 

Jevstigneeva je nakon Inckovog izlaganja tražila riječ da odgovori Incku na njegovo izlaganje, ponovivši da NATO integracije nisu dio njegovog mandata i ustvrdila da nije tačno da većina stanovništva u zemlji želi da BiH uđe u alijansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije