Linkovi

Varhelji: EU razmatra mogućnosti da pomogne Crnoj Gori u rješavanju kineskog aranžmana


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare u Podgorici, 4. maj 2021. (Foto: VOA/Predrag Milić)
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare u Podgorici, 4. maj 2021. (Foto: VOA/Predrag Milić)

Visoki komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelji rekao je u utorak da EU razmatra mogućnosti da pomogne Crnoj Gori u suočavanju s problemima s otplatom "kineskog" kredita od 809 miliona, nakon što je nova Vlada zatražila pomoć od Brisela i upozorila na širenje uticaja Pekinga u Crnoj Gori.

"Da, radimo na mogućem rješenju da pomognemo Crnoj Gori da se suoči s poteškoćama stvorenim prethodnim aranžmanom koji se čini glavnom finansijskom preprekom u životu Crne Gore", rekao je Varhelji novinarima u Podgorici.

Varhelji je naveo da "naravno, nije na nama (EU, prim. nov) da razmatramo finansijsku situaciju zemlje" i dodao da “Vlada traži pomoć u tome, a mi to radimo”.

"Ali mi nismo u poslovima s otplatom dugova drugih aktera i mislim da to nije ono što vlada traži", rekao je Varhelji, navodeći da je “Vlada Crne Gore pitala EU o mogućnostima refinansiranja ili drugim financijskim modelima".

On nije mogao da kaže da li EU može da pomogne u refinansiranju duga ili drugim modalitetima, navodeći da su u Briselu “razmotrili različite mogućnosti i u potpunosti razmišljamo o ovom pitanju s Vladom".

Crna Gora je 2014. godine potpisala kredit s kineskom državnom Exim bankom u iznosu od 809 miliona dolara za finansiranje dionice od 41 kilometra planiranog autoputa, koju gradi kineska kompanija Chinese Bridge and Road Corporation.

Naknadno su troškovi porasli za još 90 miliona zbog “zaboravljene” izgradnje pristupnih cesta i infrastrukture.

Prva dionica autoputa koja je trebao da poveže Jadransko more sa granicom sa Srbijom trebala je biti gotova u maju 2019, ali su dva probijena roka i aneksi ugovora učinili da očekivanja završetka radova budu pomjerena za jesen 2021.

Zabrinuta zbog dospijeća prve rate “kineskog” duga od 66 miliona eura u julu, crnogorska Vlada zatražila je od EU da joj pomogne u njegovom refinansiranju i tako spriječi širenje kineskog uticaja u Crnoj Gori.

Varhelji je u Crnu Goru stigao u okviru posjete Zapadnom Balkanu, povodom isporuke donacije EU Crnoj Gori od 2.340 doza Fajzerovih vakcina za borbu protiv Kovida 19.

XS
SM
MD
LG