04. maj  2021. 16.14  | Izvor: Tanjug

"Muzeji za 10" od 12. do 18. maja u 50 gradova Srbije

BEOGRAD -

Manifestacija “Muzeji za 10” biće održana sedmi put od 12. do 18. maja u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i srodnih institucija, najavili su organizatori festivala.

Tokom sedam dana trajanja smotre biće obeležen Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, a svi programi za posetioce su besplatni.

Osim mnogih izložbi, od kojih se većina mogu videti samo tih dana, publika će moći da prati i mnoge druge sadržaje: autorska i stručna vođenja, interaktivne radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu, 15. maja, a tema proistekla iz Međunarodnog dana muzeja glasi - “Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse”.

“Muzeji za 10” predstavljaju nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću u Srbiji i jedinstvenu u Evropi, koja će se sedmi put realizovati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, dok je koordinator smotre Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija.

Kako su naglasili iz organizacije, stiglo je vreme da se eksperimentiše s novim modelima kulturnog stvaralaštva i da se snažno potvrdi suštinska vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture, kao pokretača oporavka i inovacija u eri pandemije kovid-19.

Ove godine direkcija “Muzeja za 10” poziva publiku da učestvuje u nagradnom konkursu “Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” putem kratke video forme do tri minuta.

Pristigle video klipove organizacija će objaviti na društvenim mrežama, i najkreativnije radove će nagraditi, a više detalja se nalazi na samom sajtu www.muzejisrbije.rs .

Tagovi