Razlog za brigu? Endokrinolog o vakcinaciji dece ispod 16 godina

Vakcinacija dece od 12 do 16 godina u svetu bi mogla da počne do jeseni i do početka nove školske godine, a farmaceutske kompanije za početak sledeće godine najavljuju vakcinu protiv kovida za još mlađe. Da li roditelji zbog toga treba da strahuju?

Zdravlje

Izvor: RTS

Utorak, 04.05.2021.

13:37

Default images
Foto: Profimedia

Sve kompanije koje imaju vakcinu za odrasle započele su klinička ispitivanja za mlađe od 16 godina i ta granica se već spustila i do beba od šest meseci.

Britanska praksa je da je stav prema deci do 14. godine života isti kao i prema odraslima, a šta je sa mlađom decom?

"Neki Englezi kažu – hajde da uzmemo decu koja su preko 40 kilograma, zbog telesne reakcije na vakcinu. Dok se to ne utvrdi tačno, reakcija, antitela, angažovanost odgovora tela, postvakcinalna reakcija, da se kreće u vakcinaciju ne može", kaže za RTS endokrinolog Vojislav Perišić.

Dodaje i da će studije biti veoma velike, opsežne i da roditelji mogu biti zabrinuti.

Međutim, kako napominje, dok se sve to ne fiksira, po Englezima, za decu od 14. godine mogu da budu gotove kliničke studije, pa da se vidi koja će deca biti izuzeta iz tog programa.

Naveo je i da, po britanskim stavovima, internisti leče decu od 14. godine, i da se to dete tretira kao odrasla osoba, a da opet pedijatri mogu da leče decu i do 26 godina.

"U funkcijskom smislu deca od 14 do 16 godina su odrasle osobe, znači pre 14, pre 12. godine, pre adolescentnog perioda, to je taj delikatni period koji ćemo da vidimo kako će da ide u smislu procesa pozitiviteta i postvakcinacione reakcije", rekao je endokrinolog.

Naveo je i da su procenti obolevanja dece veoma mali, od dva do tri posto.

"Deca kao uzrok prenošenja su mala, a kao rezervoar virusa da. Deca do tri meseca eliminišu kovid svojom stolicom, ali kvantum virusa po jedinici stolice je veoma mali, znači i infektivnost tog materijala je veoma, veoma mala", objasnio je Perišić.

Misli da će se vakcinacijom dece znatno umanjiti virus, međutim nestati neće, kao što nijedna zaraza neće tako lako da nestane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: