Najnovije vesti
Slobodno vreme
Otkazano detinjstvo: Ispade opšti haos zbog scene u Snežani i sedam patuljaka, tom linijom - ovo su svi crtaći koje bi mogli da ukinu

Otkazano detinjstvo: Ispade opšti haos zbog scene u Snežani i sedam patuljaka, tom linijom - ovo su svi crtaći koje bi mogli da ukinu

Nesrećni tvor Pepe le Pju još nije stigao ni da se prijavi na Biro za nezaposlenost, a sada se pola likova iz naših omiljenih crtaća preznojava da bi prst kensl kulture mogao biti uperen u njih. Scena poljupca iz "Snežane i sedam patuljaka" samo je najnovija kapisla u rešetanju omiljenih crtaća našeg detinjstva. Kritičarima smetaju scene koje mi kao deca nismo ni primećivali. Hajde da ih pretresemo pa da vidimo šta bi sve moglo da dospe na taj novokomponovani spisak za odstrel.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
karakteri iz crtaca19 foto profimedia Foto: Profimedia
karakteri iz crtaca19 foto profimedia

Poslednja u nizu problematičnih situacija je trenutak kada na novootvorenoj atrakciji u Diznilendu princ ljubi usnulu Snežanu iz "Snežane i sedam patuljaka", a kritičari se bune jer osoba tokom sna nije mogla da da pristanak za taj poljubac. Sada ćemo koristeći logiku stvarnog sveta propustiti omiljene likove kroz to sito. Čini se da bi od većine crtaća našeg detinjstva ostala samo špica.

Homer Simpson. Otac koji je u pauzama između lenjosti na poslu i ugrožavanje bezbednosti nuklearke davio sina.

Tom i Džeri jer je crtani film promovisao odnose u kojima je sasvim normalno provesti čitavu epizodu jureći nekoga sa 20 mišolovki i gađati ga peglom.

Dambo je zapravo stvarno otkazan na Diznijevom kanalu za decu zbog stereotipnih prikaza marginalizovanih grupa.

Aladin je sada zasut drvljem i kamenjem zbog način na koji oslikava arapske zemlje kao varvarske i sujeverne.

Uspavana lepotica je cela problematična jer ako je Snežana pre svog poljupca malo pridremala, nesrećna Aurora je prespavala pola svoje nazovi veze.

Patrik Zvezda je izbrisan iz dve epizode "Sunđer Boba", a na kraju su obe epizode potpuno uklonjene jer se u jednoj pominje pandemija a u drugoj morska zvezda predlaže prijatleju sunđeru krađu gaćica.

Kvegmajer iz "Famili gaj" crtaća. Čovek čija je glavna uloga u crtanom filmu to što juri srednjoškolke.

Vini Pu zbog konstantne krađe meda. Realno, tip je totalni kriminalac.

Džoni Bravo. Suštinski - samo njegovo postojanje je noćna mora kensl kulture.

Pokahontas je prema mišljenju mnogih najkontroverzniji Diznijev crtać zbog načina na koji prikazuje Indijance, njihovu kulturu i samu Pokahontas. To što Mel Gibson, čovek često optuživan za rasizam daje glas glavnom muškom liku Džonu Smitu nije pomoglo.

Duško Dugouško Nesrećni elmer koji upire sačmaru među oči nesrećnom Dušku Dugoušku je kada malo bolje razmislite o svemu prilično jeziv prizor.

Mačke iz visokog društva su otkazane nakon što je skrenuta pažnja na to da imaju rasistički odnos prema jednog od maca iz crtanog filma i da je ostali likovi diskriminišu.

Ptica trkačica i Pera Kojot, setimo se samo koliko puta je nesrećni kojot samog sebe digao u vazduh dinamitom ili trepnuo tri puta u kameru pre nego što bi pao sa ltiice.

Mišljenja o ovim silnim primedbama i otkazivanjima su podeljena, a kako se radi o detinjstvu mnogi su ove poteze slavnih kompanija doživeli lično. Nekima su ovi likovi predmeti nostalgije dok su drugima ostaci problematične prošlosti. Neosporno je da bajke ne sadrže politički korektne poteze koliko u maskama fikcije prenose bitne životne pouke koje često nisu nežne. Neobično bitan deo "Bambija" je trenutak kada mu lovac ubija majku, ali je to jedan od načina da deca spoznaju ideju gubitka i smrti na njima prilagođen način. Čini se da se kensl kultura većinom bavi površinskim delovima poznatih priča, a da je pitanje koje se nameće - kako to da mi posle detinjstva uz Toma i Džerija nismo izrasli u nasilnike koji prave smicalice komšijskim mačkama i kako posle tolikih navodnih problema među nama i dalje ima pristojnog sveta. Biće da nije sve do crtaća i da je možda put do rešenja ne sklanjati problematične delove iz crtanih filmova nego deci objasniti zašto je nikada ne treba da budu kao oni.