Premijera predstave “Naš grad” Mie Knežević sinoć u zrenjaninskom pozorištu 1Foto: Mila Pejić - Predstava "Naš grad"

U zrenjaninskom pozorištu “Toša Jovanović” premijerno je izvedena predstava “Naš grad” po istoimenom dramskom tekstu Tortona Vajldera, a u režiji Mie Knežević.

 

Prema rečima rediteljke, ovo je redak dramski tekst koji se bavi jednostavnošću svakodnevnog, predvidivog života. On nema za cilj da  ispituje velika ljudska previranja, već suptilno ispituje građanski moral, perfidnost ljudske zajednice, dovodi u pitanje uhodane tradicije, objašnjava rediteljka.

-Kako bismo ponovo ostvarili kontakt sa publikom, izabrali smo da ispričamo jednu retku priču koja tematizuje sam fenomen življenja i smrtnosti. Ova priča izražava cikličnost životnog toka, pa tako ne tretira samo pojedince iz prošlosti, već ulazi u dijalog i sa savremenim ljudima. Sa akcentom na teme svakodnevnog življenja, umiranja, borbe za emancipaciju, braka, ova predstava je poziv na putovanje kroz vreme i prostor. Šansa da se, uz malo gledaočevog pristanka na fantastiku,
domašta pripadanje celom, velikom svetu u ovakvom trenutku koji nas je civilizacijski zatekao i pokrenuo da se pitamo kuda smo zapravo krenuli – navodi Mia Knežević.

Prevod i adaptaciju teksta priredio je Đorđe Petrović, scenografija je poverena Danieli Dimitrovskoj, kostimografija Seleni Mladenović,kompozitor muzike je Branko Džinović a za scenski pokret zadužen je Deneš Debrei. U predstavi igraju Jovan Torački, Nataša Ilin, Milan Kolak, Nataša Luković, Mirko Pantelić, Mia Radovanović, Miloš Vojnović, Dejan Karlečik i Stefan Juanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari