Potrebno više od 100 godina za potpunu rodnu ravnopravnost - u Srbiji napredak u političkom životu, ali ne na tržištu rada

Prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija se našla na 19. mestu po rodnoj ravnopravnosti od ukupno 156 zemalja.
Potrebno više od 100 godina za potpunu rodnu ravnopravnost - u Srbiji napredak u političkom životu, ali ne na tržištu rada
Foto: Pixabay
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da ovaj izveštaj pokazuje da je sve što smo prethodnih godina uradili, bilo da je reč o većem broju žena u političkom životu, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja ili ekonomskom osnaživanju žena, očigledno prepoznato i na širem nivou, a da je ovaj izveštaj to samo potvrdio.
 
"Međutim, ukoliko su procene da nam je potrebno 136 godina za dostizanje potpune rodne ravnopravnosti tačne, onda je jasno koliko politika jednakih mogućnosti i stvaranje društva u kojem i žene i muškarci imaju jednake uslove mora da ima kontinuitet", rekla je Mihajlović, i dodala kako je Srbija jedna od pet zemalja koje su ostvarile najveći napredak kada je o rodnoj ravnopravnosti reč.
 
Prema rečima Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti za Blic, dobra pozicija Srbije svakako nije iznenađenje i predstavlja rezultat svega što je do sada urađeno u pogledu ostvarivanja rodne ravnopravnosti.
 
"Institucija koju vodim godinama kontinuirano ulaže napore da ravnopravnost bude vidljiva i da se taj napredak oseti i u gradu i u selu, da je vidi i naučnica i poljoprivrednica. S druge strane, ne zaboravljam da ovo visoko mesto ništa ne znači, na primer, samohranoj majci koja je ostala bez posla, ili Romkinji koja ne može da obezbedi ni vodu ni struju, a kamoli internet da deca prate nastavu. Ovi izveštaji pokazuju da se nalazimo na dobrom putu, ali ne treba da nas uljuljkaju, pa da pomislimo da smo posao završili", smatra Janković.
 
Kako kaže Sarita Bradaš, istaživačice u Fondaciji Centra za demokratiju za Blic, ovaj rang samo pokazuje koliko je u svetu loša situacija po pitanju rodne ravnopravnosti.
 
"Ono što se može uočiti kada pogledate podindekse jeste koji su ključni problemi Srbije, a to su ekonomsko učešće i mogućnosti koje žene imaju na tržištu radu. U toj oblasti, naša zemlja ima najnižu vrednost indeksa u pogledu toga koliko je žena procentualno među zakonodavstvima, među višim službenicima i na menadžerskim pozicijama. Žene zauzimaju manje od trećine, a dve trećine na tim pozicijama zauzimaju muškarci", objašnjava Bradaš.
 
Kako dalje priča Bradaš, dalje uočljive razlike jesu u prihodima koji ostvaruju muškarci i žene, a to ukazuje i na one vrednosti platnog jaza koje postoje i koje su i inače utvrđene, s tim što taj platni jaz u Srbiji nije toliko velik ukoliko imamo u vidu da su loše plaćeni i muškarci, a žene još i gore.
 
Opširnije na sajtu Blica.
  • socko

    04.05.2021 09:23
    Komentatori se redom prave blesavi.
    Ovde se radi o tome da su a) žene značajno manje plaćene, b) primorane da prihvataju manje plaćene poslove, c) da muškarci po "macho" liniji za sebe obezbeđuju skoro sve rukovodeće pozicije koje su i značajno više plaćene - bez obzira da li su za te pozicije kompetentni .
  • @shimmy

    04.05.2021 07:20
    Unakrsno šacovanje
    I meni se tako čini, a čini mi se još i da će u broju vaspitačica, učiteljica, negovateljica, bibliotekark, sekretatica i među zaposlenima u raznim organima za "ravnopravnosr polova", isto kao i danas bit drastično veći broj žena.
    Moguče da će ostati isti odnos kao i danasi među sudijama, tužiocima,u centrima za socijalni rad....
  • cluffas

    04.05.2021 00:32
    Ukinuti musko / zenski sport.

    Staviti univerzalni sport. Neka sva takmicenja budu otvorena za sve osobe a ne da bude podeljeno na musko / zenski sport.

    Pod parolom neka najbolji pobedi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija