Deda i unuk pobednici Tucanijade u Mokrinu VIDEO

U finalu 31. Svetskog prvenstva u kucanju uskršnjim jajima u Mokrinu, po četvrti put titulu šampiona odbranio je Sava Terzić Košničar. Ovoga puta međutim, titula je još slađa za porodicu Terzić, jer je unuk Ivan Terzić postao šampion u juniorskoj konkurenciji.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 03.05.2021.

15:28

Deda i unuk pobednici Tucanijade u Mokrinu VIDEO
Foto: Printscreen / TV Prva

Blaže epidemijske mere u odnosu na prošlu godinu, jedva su dočekli Mokrinčani da se nadmeću na samo njima svojstvenoj 31. Tucanijadi, odnosno Svetskom prvenstvu u kucanju farbanim uskršnjim jajima.

Mokrinska tucanijada ove godine održana je u sportskoj hali u skladu sa epidemijskim merama, a publika je mogla da prati takmičenje i online. Na Svetskom prvenstvu nadmetalo se preko 80 takmičara, jaja su morala da budu kokošija, ofarbana, tvrdo kuvana, da nisu stara, jer pobednik na kraju mora da pojede pobedničko jaje.

1990. godine, od kada postoji ovo takmičenje, šezdesetdevetogodišnji Mokrinčanin Sava Terzić, osvojio je titulu šampiona po četvrti put, a njegovo uskršnje kokošije jaje, bilo je jače od jajeta Miloša Kovačića, takođe prekajenog takmičara iz Mokrina.

Velike tajne u proizvodnji jakog jajeta nema, to prosto mora da se voli, kaže šampion, i da se kokoške isključivo domaće rase dobro neguju.
Prema kokoškama Mokrinčani postupaju vrlo lepo, neguju ih i očekuju rezultat kao što su jaka jaja. Da bi se došlo do odličnih rezultata, u Mokrinu se jaja biraju, ali i zubima testiraju mesecima.

Kako stvari sada stoje, šampionska kokošija jaja i dalje će se proizvoditi u Mokrinu. Da stvar na manifestaciji bude još lepša i Uskrs pobedniku prođe na još bolji način pobrinuo se svetski prvak u juniorskoj konkurenciji, a to je Savin unuk, Ivan Terzić. Toliko šampiona na jednom tako malom mestu. Nije ni čudo što Mokrinčani ljubomorno čuvaju svoju Tucanijadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: