Vagner Lav (©AFP)
Vagner Lav (©AFP)

Kazahstan: Astana već pobegla šampionu, Kairat lovi Tobol

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.05.21. | 08:56

Tim iz Almatija bi se trijumfom poravnao sa sastavom Grigorija Babajana

Šestogodišnju vladavinu Astane kazahstanskim fudbalom prekinuo je Kairat, ali posle uspešnog starta u novoj sezoni, tim iz Almatija zaređao je sa kiksevima. Astana je skoro pa besprekorna, bez poraza je i, za sada sigurno korača ka povratku primata u domaćem šampionatu. Ali, ove sezone je nikada više izazivača.

Tim iz Nur Sultana neće imati samo jednog ili dva izazivača, kako je najčešće bilo prethodnih sezona. Pored Kairata i Ordabasija iskočili su Tobol i Taraz, koji su trenutno prvi Astanini pratioci. Srpski igrači okupirali su bivšu državu SSSR-a, u svakom klubu iz vrha nastupa makar jedan naš igrač. Vijori se srpska zastava i u Kairatu, čije boje brani Rade Dugalić, a prva zvezda tima je legendarni brazilski napadač i dugogodišnji član moskovskog CSKA – Vagner Lav.

Izabrane vesti

Iskusni 36-godišnji Brazilac je prošlog leta raskinuo ugovor sa Korintijnsom i odlučio se da potpiše za Kairat. Minule sezone je na 13 nastupa sedam puta zatresao mrežu rivala, a u tekućoj sezoni bio je starter na svakom meču i dva puta se upisao u listu strelaca.

Rade Dugalić već treću sezonu boravi u Kazahstanu, a u prethodne dve je bio standardan član prvog tima. Na tom polju nije došloi do promene ni ove godine, a Dugaliću društvo u Kairatu pravi još jedno poznato ime ljubiteljima domaćeg fudbala. Nebojša Kosović je, baš kao i Dugalić, zadužio opremu Kairata 2019. godine. Bivši igrač Partizana i Vojvodine je zabeležio nastupe na svim utakmicama ove sezone, a u strelce se upisao u pobedi nad Žetsuom (2:0).

Kairat se u prošlom kolu vratio na pobedničku stazu posle tri vezana meča na kojima nije uspeo da osvoji sva tri boda. Slavio je tim iz Almatija lako u derbiju kola protiv Ordabasija (3:0), a ukoliko trijumfuje i protiv Kizilžara (12.00), poravnaće se na tabeli sa drugoplasiranim Tobolom za koga igraju Zoran Tošić, Dušan Jovančić i Nemanja Nikolić.

Kizilžar je često bio koban po šampionske ambicije Kairata, ali tim iz Almatija prošlogodišnji poraz na domaćem terebnu (2:3) od ovog rivala nije skupo koštao. Na poslednjih sedam odmeravanja snaga, remiji nisu bili opcija, najčešće je dolazilo GG3+, a Kizilžar je bio uspešniji. Četiri puta je izlazio kao pobednik.


tagovi

KairatKazahstanKazahstan 1Nebojša Kosović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara