"Srbiji ne pada na pamet - nećemo priznati Kosovo"

U "non pejperu", koji je objavila prištinska Koha ditore, novitet je to što se predviđa autonomija za Srbe na severu KiM, izjavio je Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.05.2021.

23:45

Rekao je i da je taj dokument bolji od Ahtisarijevog plana, ali je naglasio da on nije na nivou zahteva i očekivanja Beograda.

"Ta autonomija nije razrađena, ne zna se da li se završava pravom na samoopredeljenje", rekao je Dačić i istakao da je loša stvar u dokumentu to što se podrazumeva poštovanje teritorijalnog integriteta, ali da je i to bolji predlog u odnosu na neke ranije date.

On je ocenio da su za Srbiju dobre dve stvari koje su se pojavile u "non pejperima" objavljenim proteklih dana - to što se govori o autonomiji KiM, "koju ranije nisu hteli ni da pomenu jer nisu hteli Republiku Srpsku na Kosovu", kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS smatra i da ovi "non pejperi" predstavljaju ispipavanje pulsa i istakao da se u tim dokumentima ne govori samo o RS, nego o mirnom rastakanju BiH.

Kao vrednost ovih papira vidi to što "neko već uviđa neke realnosti koje postoje u regionu".

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbiji "ne pada na pamet da menja princip", kao i da je Beograd još pre sedam, osam godina, kada je počeo dijalog, rekao da neće priznati Kosovo.

"Hoćemo kompromis, dajte neka rešenja. Oni misle da ćemo mi na silu da priznamo Kosovo, taj put je loš, ali mi ćemo svaki put da pričamo \'\'dijalog, dijalog\'\'. Mi nećemo niakda da prekidamo dijalog, mi nismo ništa uradili da bismo izazvali neki problem, nama je interes da bude mir, stabilnost da bi Srbija mogla da nastavi ekonomski put i da bismo nadoknadili sve što smo izgubili ovih decenija", poručio je Dačić gostujući na TV Pink.

"Hrvatska da pokaže razumevanje za zločine prema Srbima"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je i da će odnosi Srbije i Hrvatske teško moći da napreduju sve dok se ne sagleda odgovornost za očigledno vođenje genocidne politike prema srpskom narodu i pozvao Hrvatsku da pokaže razumevanje prema zločinima protiv sprskog naroda.

Dačić je u emisji \'\'Hit Tvit\'\' na TV Pink, u kojoj je jedna od tema bilo obeležavanje operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", kao i današnji incident u Borovu, ocenio da pojedine izjave hrvatskih politicara ne pomažu uspostavljanju boljih odnosa dve zemlje.

"Mi bismo mogli da nađemo odgovarajući zajednički jezik kada bi sa druge strane bilo malo razumevanja ili saučešća, da ne kažem osude svih tih zločina prema srpskom narodu u prošlosti", rekao je Dačić.

On je dodao da se "Bljesak" ne može posmatrati izdvojeno kao jedna akcija, već da je to bila generalna proba za "Oluju".

"Sve dok to bude stvar \'\'naših\'\' i \'\'vaših\'\', i ne sagleda se odgovornost za očigledno vođenje genocidne politika prema srpskom narodu, teško ćemo moći da mnogo napredujemo u našem odnosima", rekao je Dačić.

On je dodao i da se, kada se govori o Hitlerovoj Nemačkoj, često pominje "konačno rešenje", iako je taj izraz teško naći u dokumentaciji.

"A kod Hrvata, imate Mileta Budaka koji je napisao da se srpsko pitanje može rešiti na tri načina i gde imate isključivo odnos prema Srbima kao prema jednom remetilačkom faktoru koji mora da se istera", naglasio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: