Prošla je čitava decenija, ali sećanja ne blede; "To je trenutak koji nikada neću zaboraviti"

To je trenutak koji nikada neću zaboraviti, izjavio je američki predsednik Bajden povodom decenije od smrti vođe terorističke grupe Al Kaide Osame bin Ladena.

Izvor: Beta, Jutarnji list

Nedelja, 02.05.2021.

22:30

Prošla je čitava decenija, ali sećanja ne blede;
EPA/ODNI/HANDOUT

Bajden, tada potpredsednik Baraka Obame nalazio se u visoko obezbeđenoj prostoriji za krizne situacije u podrumu Bele kuće, odakle je uživo pratio operaciju američkih specijalnih jedinica u pakistanskom gradu Abotabadu. U toj operaciji je ubijen lider Al Kaide.

Sećajući se tog trenutka u dugoj političkoj karijeri, Bajden je pohvalio pripadnike obaveštajnih službi koji su bili u potrazi za Bin Ladenom.

Bajden je o povlačenju američkih snaga iz Avganistana rekao da SAD ostaju "na oprezu" zbog pretnji terorističkih grupa.

"I dalje ćemo nadgledati i delovati protiv bilo kakve pretnje koja se pojavi iz Avganistana", rekao je predsednik SAD.

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena rano ujutro 2. maja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo".

Al Kaida se u deset godina od ubistva svog osnivača Osame bin Ladena jako promenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Države 11. septemvra 2001. i ima potpuno drugačije koncipirano vođstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide nasledio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije harizme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: