SREĆAN USKRS, SRBI! Na Vaskrs 1999. bacali su na nas rakete sa tom porukom, na taj dan beba Bojana poginula je u tatinom zagrljaju
Foto: TV Pink Printscreen

da se nikad ne zaboravi: nedelja 11. april, najkrvaviji dan agresije

SREĆAN USKRS, SRBI! Na Vaskrs 1999. bacali su na nas rakete sa tom porukom, na taj dan beba Bojana poginula je u tatinom zagrljaju

Društvo -

U Prvom svetskom ratu najveći verski praznici su poštovani, ali u bombardovanju 1999. neprijatelj nije imao ni toliko poštovanja. Uskrs - 11. april te 1999. godine, pamtićemo kao dan najžešćeg udara na teritoriju Srbije i pokušaja kopnenog upada

BEOGRAD - Potporučnik Vojske Jugoslavije u penziji Petar Mišić podsetio je jutros u TV gostovanju uživo da će Vaskrs 1999. godine, za vreme NATO agresije, ostati upamćen kao jedan od najkrvavijih dana bobmardovanja i najžešćih udara na tadašnju SR Jugoslaviju.

- Tog 19. dana agresije i trećeg dana pokušaja kopnenog upada na teritoriju SRJ i Srbije iz pravca Albanije, trpeli smo najžešće udare a Mišić podseća da su na Vaskrs, koji je te godine pao 11. aprila, na nas bacali i bombe sa porukom Srećan uskrs, Srbi! One su ispaljivane sa nosača aviona - rekao je Mišić naglasivši da u svim ratnim izveštajima piše da je to najkrvaviji dan za pripadnike 53. graničnog bataljona.

Tog dana poginulo je sedam vojnika i jedan podoficir 53. graničnog bataljona. Tog dana čak je i jato ptica ubijeno, a upotrebljeno je sve što je moglo da bude upotrebljeno. Taj dan bio je najkrvaviji na karauli Košare a mladi vojnici heroji, na odsluženju vojnog roka, odbili su tada napad dve brigade. Kako su izdržali, nikom nije jasno ni dan-danas.

Neprijatelj je koristio verske praznike za razliku od Prvog svetskog rata kada se primirje poštovalo makar na crvena slova.

- Tog dana na Vaskrs poginula je i najmlađa žrtva bombardovanja Bojana, beba od 9 meseci, u zagrljaju svoga oca, podsetio je Mišić.

Bojana je tada bila samo bebica od 9 meseci.

(Kurir.rs/TV Pink/SĐP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track