Najnovije vesti
Vesti Društvo
HRISTOS VASKRSE Srećan Uskrs!

HRISTOS VASKRSE Srećan Uskrs!

Poštovani čitaoci "Blica", svima koji slave Uskrs čestitamo praznik.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dusan Stegic vaskrs jaje Banjaluka Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Dusan Stegic vaskrs jaje Banjaluka

Želimo vam zdravlje, mir, ljubav i blagostanje.

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja.

U Hramu svetog Save u ponoć je uz crkvena zvona počela vaskršnja liturgija, koju služi episkop remezijanski Stefan, a jutarnju vaskršnju liturgiju će u Hramu služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Pročitajte još

Vaskrs ili Uskrs je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Proslavu Uskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedeljnim postom, pravoslavni vernici počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gde posebnu radost, naročito deci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima.

Šareno jaje predstavlja samu simboliku Uskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uzneo se na nebo.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse".

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni verski praznici.