Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o milionskoj podršci Japana Bosni i Hercegovini


Članovi Predsjedništva BiH sa ministrom inostranih poslova Japana
Članovi Predsjedništva BiH sa ministrom inostranih poslova Japana

U Sarajevu je u subotu, 1. maja potpisan Sporazum između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od pet stotina miliona japanskih jena (oko 4 miliona evra). Sporazum su potpisali Ministri inostranih poslova BiH i Japana Bisera Turković i Toshimitsu Motegi.

Sredstva će, kako je najavljeno, biti uložena u jačanje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom.

Istovremeno su u Sarajevu Ambasador Japana u BiH Makoto Ito i direktor Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) Tomaž Lovrenčič potpisali Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar inostranih poslova Japana Toshimisu Motegi poručio je da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo BiH.

Istakao je kako je u tom smislu, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Japan kao član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira nastavio pomagati građanima BiH u oblastima zaštite okoline, medicine, obrazovanja i deminiranja.

Ministar Motegi je naveo da će Japan i dalje pomagati BiH u izgradnji države i pomirenju naroda.

“Ulazak zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH, u EU je vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope”, rekao je Motegi, dodavši da će Japan nastaviti pomagati unutrašnje refrome BiH na putu ka članstvu u EU.

Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi posebno je istakao da Japan i BiH ove godine slave 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

O potpisanim sporazumima japanski ministar inostranih poslova razgovarao je i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Nakon razgovora je saopšteno je da su se Članovi Predsjedništva BiH zahvalili Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarano i o trenutnoj pandemiji izazvanoj virusom COVID-19.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 maraka (oko 750 hiljada evra), iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG