U Rusiji od januara do marta 25 odsto više umrlih nego za tri meseca prošle godine 1Foto: wikipedia

Broj mrtvih u Rusiji u prva tri meseca ove godine povećan je više od 25 odsto u odnosu na isti period 2020, saopštio je ruski zavod za statistiku.

Agencija Rostat je objavila i broj umrlih od korona virusa u martu, koji je za više hiljada veći u odnosu na podatke koje je objavljivao krizni štab za borbu protiv pandemije.

Od januara do marta 2021. godine u Rusiji je umrlo više od 583.000 ljudi, a u istom periodu prošle godine 460.000, naveo je Rostat.

Agencija nije pružila objašnjenja za znatno veći broj mrtvih, dok kritičari ukazuju da vlasti Rusije umanjuju opasnost pandemije u zemlji.

Kad je reč o broju mrtvih od korona virusa u martu, krizni štab je prijavio oko 12.300 smrtnih ishoda, dok je Rostat naveo znatno više.

Rostat je objavio da su u martu u Rusiji umrle 15.003 osobe kod kojih je korona virus glavni uzrok smrti, kao i 2.454 osobe kod kojih se veruje da je virus ključni uzrok, i 1.401 osoba kod koje je infekcija uticala na razvoj drugih bolesti i ubrzala smrtni ishod.

Prema podacima krizbog štaba, od početka pandemije u Rusiji je do danas umrlo više od 110.500 ljudi, a registrovano je više od 4,8 miliona infekcija.

Program vakcinacije u Rusiji odvija se znatno sporije nego u mnogim drugim zemljama, iako je ona prva zemlja koja je odobrila za upotrebu vakcinu protiv korona virusa.

U Rusiji je revakcinisano pet odsto stanovništva, dok je oko osam odsto primilo najmanje jednu dozu. Poredjenja radi, u SAD je 43 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu, a u EU oko 27 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari