Danas je Velika subota: Učinite dobro delo

Za pravoslavne vernike danas je Velika subota, koja je posvećena uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

Život

Izvor: B92

Subota, 01.05.2021.

10:00

Danas je Velika subota: Učinite dobro delo
Foto: Profimedia

Velika subota je deo Strašne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike.

Posle raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Isus je Veliku subotu proveo u Adu.

Prema erovanju, na Veliku Subotu Isus Hrist je razrušio vrata pakla, a smrt koja je do tada vladala nad preminulim dušama, pobegla je od Spasitelja. Tada je Gospod duše pravednika iz ada uveo u rajska naselja, navodi se na sajtu SPC.

Svake godine na Veliku subotu, dan između Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj.

Jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika.

Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti, obeležavaju pravoslavna crkva i vernici u molitvi i tišini. Po završenoj liturgiji jede se hleb i voda.

Najrašireniji naziv za dan uoči Uskrsa je Velika subota, strašna subota, zavalita subota ili dugačka subota. Svi ovi nazivi opominju na duge Hristove muka na raspeću i upućuju ljude da treba da učine kakvo dobro ili milosrdno delo.

Narodni običaji

Foto: karandaev / depositphotos
Jutrenje Velike subote u novije vreme ne služi se rano izjutra, već na Veliki petak uveče. Pred simboličnim Hristovim grobom, uz kađenje i držanje sveća, vrši se slika Hristovog pogreba.

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček velikog praznika. Sprema se i čisti kuća, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca. U Homolju mese kolač - vaskršnjak - okićen bosiljkom, kao i manji kolačići.

U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

U Republici Srpskoj, Popovom polju, Veliku subotu zovu i Crvena subota i tada "maste", odnosno boje jaja u crveno. U kućama koje su imale smrtni slučaj, jaja se farbaju u tamno crveno, crno ili "maste" u čađi. Jaja isključivo boje osobe ženskog pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: