Nasilje u Mjanmaru se pogoršava

Kristin Šraner Bergner rekla je u Savetu bezbednosti da se u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč u Mjanmaru nasilje pogoršava.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.05.2021.

06:40

Nasilje u Mjanmaru se pogoršava
Foto: Profimedia

"Postoji rizik da to parališe državu", rekla je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Bergner.

Diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku, potvrdile su da u Mjanmaru postoji rizik da se parališe država.

Šraner Burgener je o tome u petak izvestila 15-člano veće sa Tajlanda, gde se sastala sa regionalnim liderima. Ona se i dalje nada da će otputovati u Mjanmar gde je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Su Ći, ali vojska tek treba da odobri posetu, navodi Rojters.

"Državna administracija mogla bi da stane dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomerne sile, proizvoljnim hapšenjima i mučenjima u okviru represivnih mera vojske", rekla je izaslanica, a prenele diplomate.

Ona je takođe ukazala na to da postoje zabrinjavajući izveštaji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oružanih jedinica kako da koriste oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: