Najnovije vesti
Vesti Svet
"NASILJE SE POGORŠAVA" UN o haosu u Mjanmaru: Postoji rizik da to parališe državu

"NASILJE SE POGORŠAVA" UN o haosu u Mjanmaru: Postoji rizik da to parališe državu

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Bergner rekla je u Savetu bezbednosti da se u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč u zemlji nasilje pogoršava i postoji rizik da to parališe državu, što su potvrdile i diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Protest u Mjanmaru Foto: Tanjug/AP
Protest u Mjanmaru

Šraner Burgener je o tome u petak izvestila 15-člano veće sa Tajlanda, gde se sastala sa regionalnim liderima. Ona se i dalje nada da će otputovati u Mjanmar gde je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Su Ći, ali vojska tek treba da odobri posetu, navodi Rojters.

Pročitajte još

- Državna administracija mogla bi da stane dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomerne sile, proizvoljnim hapšenjima i mučenjima u okviru represivnih mera vojske - rekla je izaslanica, a prenele diplomate.

Ona je takođe ukazala na to da postoje zabrinjavajući izveštaji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oružanih jedinica kako da koriste oružje.