Fudbaleri Atlasa (©AFP)
Fudbaleri Atlasa (©AFP)

Atlas ima 120.000.001 razlog da slavi u Agvaskalijentesu

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.04.21. | 23:27

Rohinegrosi gostuju poslednjeplasiranoj Nekaksi u finalnoj rundi regularnog dela sezone u meksičkoj Klausuri

U toku je poslednje kolo meksičke Klausure, a poznato je pet putnika u plej-of. Nekaksa je jedan od retkih timova koji nema šansu da se domogne doigravanja, sedi na dnu tabele sa samo 11 bodova posle 16 odigranih mečeva. Atlas ih ima dvostruko više i deveti je, a trijumfom bi i definitivno obezbedio plasman u osminu finala, dok mu je za direktan prolaz u četvrtfinale potrebno čudo (02.30). Motiva neće nedostajati sastavu iz Gvadalahare, kako bi u slučaju pobede uspeo da izbegne i plaćanje kazne od 120.000.000 pezosa (oko 5.000.000 evra).

02.30: (4,00) Nekaksa (3,30) Atlas (1,90)

Izabrane vesti

Domaćin predstojećeg susreta je u seriji od četiri utakmice bez pobede, ali su i Rohinegrosi u slabom ritmu, pa su u minulih pet kola osvojili isti broj bodova kao večerašnji rival (četiri). Jasno je da uloga favorita pripada gostima, ali tradicija je na strani Nekakse. Sastav iz Agvaskalijentesa ne zna za poraz od Atlasa više od 10 godina, a slavio je i na poslednja tri njihova okršaja.

Večerašnji duel tako nema preveliki takmičarski značaj za fudbalere Nekakse, dok bi Atlas jednim udarcem mogao da ubije dve muve. Obezbedio bi mesto u doigravanju, a čak u teoriji ima šanse da se domogne i četvrte pozicije, koja bi mu obezbedila direktan plasman među osam najboljih. Ipak, teško će do takvog podviga, kaska tri boda za Monterejom, ali i Santos Lagunom, pritom oba sastava imaju daleko bolju gol razliku. Ekipa iz Gvadalahare je posle 16 odigranih utakmica na 15 postignutih i 14 primljenih golova, Rajadosi su na +8, Gererosi na +5. Pritom su ispred Atlasa i Toluka (isti bodovni saldo, ali gol razlika +3), kao i Pačuka i Leon sa po bodom više.

Osim plasmana na u plej-of, ekipa Dijega Koke igra i za veliki novac. Naime, čelnici meksikog šampionata su nedavno promenili format lige, pa više nema ispadanja u niži rang. Umesto toga tri tima sa dna tabele plaćaju penale. Začkoljica je u tome što se ne gleda samo učinak u toku jedne takmičarske godine, već se zbirna računica pravi od 2018. Zbog toga je Atlas trenutno pretposlednji na tabeli koeficijenata i mora da juri pobedu kako ne bi pao na poslednje mesto (na dnu je trenutno Atletiko San Luis). Razlika je velika. Treći tim odozdo plaća 50.000.000 pezosa (oko 2.000.000 evra), pretposlednji mora da izdvoji 70.000.000 (nešto manje od 3.000.000 evra), dok tim sa samog začelja plaća penale u iznosu od 120.000.000 pezosa (oko 5.000.000 evra). Tako će Atlas pokušati da uštedi oko 2.000.000 evra i ostavi filijali madridskog Atletika da plati najveću kaznu zbog slabih rezultata.

Trener Koka je zadovoljan što je sve u rukama njegove ekipe.

"Na sve gledamo kao na priliku. Danas smo u mogućnosti da zavisimo od sebe i to je nagrada za uloženi napor. Imamo jedinstvenu priliku, a u životu ih morate iskorišćavati. Uvereni smo i pozitivni da ćemo to i uraditi".

Danas je u meksičkoj štampi osvanuo još jedan zanimljiv podatak vezan za ekipu Atlasa, koja je sada i zvanično najveća fabrika talenata u toj zemlji. Rohinegrosi su minulih godina konstanto davali priliku mladim igračima, u proteklih pet je 25 fudbalera upisalo svoj debi u njihovim bojama.


tagovi

Meksiko 1AtlasNekaksa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara