Biznis After hour
NA ULOŽENIH 5.000 ZARADILI 18.000 EVRA Nekoliko hiljada Srba "u plusu" na stranim berzama, a evo i ko im je doneo NAJVEĆU ZARADU tokom korone

NA ULOŽENIH 5.000 ZARADILI 18.000 EVRA Nekoliko hiljada Srba "u plusu" na stranim berzama, a evo i ko im je doneo NAJVEĆU ZARADU tokom korone

Vrednost akcija kompanije "Fejsbuk" skočila je na rekordne brojke, nakon što je medijski gigant objavio rezultate koji su bolji od očekivanih za prvi kvartal godine. Cena deonica porasla je od aprila prošle godine za 65 odsto, pa su tako Srbi koji trguju akcijama najveće društvene mreže za samo 12 meseci zaradili oko 16 miliona evra. Oni koji su kupovali akcije kompanije Tesla prošli su još bolje, pošto je njihova cena za godinu dana skočila skoro petostruko.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Berza Frankfurt Foto: Tanjug / RAS Srbija
Berza Frankfurt

Mnogi od njih trgovali su na inostranim berzama i deonicama drugih velikih kompanija, pa im je zarada, ukoliko su izabrali pravi trenutak da izađu iz akcija, bila i daleko veća.

Akcijama Fejsbuka trguje više od 5.000 naših građana, a njihov prosečan ulog je oko 5.000 evra. Tako računica pokazuje da je svako od njih za godinu dana, samo na deonicama jedne Big Tech kompanije, mogao da zaradi i više od 3.000 evra. Trenutna cena akcije Fejsbuka na berzi je oko 330 dolara, a u aprilu 2020. iznosila je 200 dolara.

Foto: shutterstock

Inače, dobre rezultate u prvom kvartalu ove godine kompanija je postigla najviše zahvaljujući rastu prihoda od oglasa. U saopštenju su naveli da je Fejsbuk od januara do marta 2021. zaradio 9,5 milijardi dolara, odnosno 3,3 dolara po akciji. To je povećanje za 94 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je zarada bila 4,9 milijardi dolara.

Društvena mreža je poslednjih godina više puta bila pod lupom međunarodnih regulatora zbog curenja podataka i optužbi da narušava privatnost svojih korisnika.

I pored toga, Mark Zakerberg je u više navrata najavljivao nove poslovne poduhvate, a kompanija je počela i da sklapa dogovore sa medijima u više zemalja o deljenju originalnog medijskog sadržaja na društvenoj mreži.

Srbi kupuju i Teslu, Gugl, Amazon, Epl...

Godinama unazad akcija Fejsbuka bila je jedna od najpopularnijih među srpskim investitorima, a danas je to čitav dijapazon prvenstveno najvećih tehnoloških kompanija - Tesle, Gugla, Amazona i Epla. Ipak, treba imati u vidu da su ove akcije veoma oscilirale na berzi proteklih godina, a posebno otkako je počela pandemija korona virusa, pa se, u zavisnosti od trenutka ulaganja, moglo zaraditi i duplo, ali se dosta moglo i izgubiti.

Tako su na primer u poslednjih 12 meseci dobro prošli vlasnici akcija Amazona, čiji su rezultati za prvi kvartal 2021. takođe nadmašili očekivanja. Naime, ovaj internet gigant posluje u branši koja je jedna od retkih koje su profitirale tokom pandemije, kada su ljudi prelazili na e-trgovinu i kupovinu "iz fotelje". Zarada kompanije je tokom prva tri meseca bila 15,79 dolara po akciji, naspram očekivanih 9,54 dolara. Ukupna dobit porasla je za 44 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 108,5 milijardi dolara.

Foto: shutterstock

Cena akcije Amazona trenutno je 3.550 dolara, a pre godinu dana kretala se oko 2.300 dolara, pa su tako deoničari ove kompanije za godinu dana na uloženih 5.000 evra zaradili oko 2.700 evra.

Akcije Tesle takođe su zabeležile značajan skok, pa je vrednost jedne deonice kompanije Ilona Maska za godinu dana porasla skoro pet puta. Danas se cena Teslinih akcija kreće oko 660 dolara, dok je krajem aprila 2020. vredela 140 dolara. Tako su trgovci na uloženih 5.000 evra mogli da zarade i više od 18.000.

Najvišu cenu akcija Tesle postigla je krajem januara ove godine, kada je vredela 880 dolara, a na kretanje ovih deonica često veliki uticaj imaju tvitovi ili javna obraćanja vlasnika kompanije.

U plusu je i Gugl, odnosno njegova matična kompanija Alfabet, čija akcija je prošlog aprila vredela 1.350 dolara, da bi se danas njome trgovalo po ceni od 2.400 dolara.

Pre pet godina, naši građani bili su veoma zainteresovani za kupovinu akcija kompanije "Nintendo", koja je lansirala tada najpopularniju igricu u svetu "Pokemon go". Za samo nekoliko dana, akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta i tada je zarada bila više nego izvanredna.

Pročitajte još

Kako navodi broker koji iz Srbije svakodnevno trguje na berzama u Njujorku i Londonu, ne postoji najmanji iznos uloga kada se odlučujete da uđete u trgovinu na berzi, ali da bi se kupilo više akcija i tako smanjio potencijalni rizik, ne bi trebalo počinjati sa sumom manjom od nekoliko hiljada evra.

Kako kupiti akcije stranih kompanija?

Akcije stranih kompanija moguće je kupiti preko domaćih posrednika, a takvu uslugu u Srbiji nudi nekoliko brokerskih kuća i banaka. Ukupna provizija zavisi od količine investiranih sredstava i obično je niža od 1 procenta.

Neophodno je prikupiti što više informacija o poslovanju kompanije, a informacije o samoj trgovini mogu se dobiti preko velikog broja internet portala specijalizovanih za investiranje, kao i od brokera.

Porez na dobit

Porez na kapitalnu dobit (razlika između prodajne i kupovne cene) iznosi 15 odsto. Tako, na primer, ako se kupe akcije za 5.000 evra, a prodaju se za 6.000 evra, plaća se 15 odsto poreza na 1.000 evra što je 150 evra. To je i jedini trošak, pored brokerske provizije koja iznosi oko 1 odsto.