Nastavlja se: Sankcije za Rusiju, sankcije za EU; biće na dnevnom redu Samita EU

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zabranjuje ulazak u zemlju za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije kao odgovor na sankcije EU.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

18:27

Nastavlja se: Sankcije za Rusiju, sankcije za EU; biće na dnevnom redu Samita EU
Foto: Depositphotos/ jorisvo

Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, na "crnoj listi" su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene i predsedniku letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije Ivarsu Abolinšu, direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, direktorki švedske odbrambene istraživačke agencije Osi Skot i direktoru estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije za šest ruskih državljana, a ministarstvo navodi da je današnja mera preduzeta kao odgovor na postupak EU.

Ruske sankcije biće na dnevnom redu Samita EU

Sankcije Rusije protiv visokih zvaničnika EU biće predmet rasprave na Savetu spoljnih poslova EU i na samitu EU za koji se očekuje da će biti usredsređen na odnose sa Rusijom, javlja Tas s pozivajući se na diplomatski izvor u Briselu.

Rusija je uvela sankcije predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i potpredsednici Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Veri Jurovoj.

„Ovi postupci Rusije bez presedana biće očigledno stavljeni na raspravu na sledećem sastanku Saveta spoljnih poslova EU i na sastanku Evropskog saveta 25. aprila“, rekao je izvor i dodao da Evropska unija ove sankcije smatra „neprihvatljivim i neosnovanim korakom koji ne može ostati bez odgovora“.

Ranije u toku dana, rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je listu osam državljana EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Na toj listi su, pored Sasolija i Jurove i zvaničnici iz Nemačke, Letonije, Francuske, Švedske i drugih zemalja.

Ovaj korak Rusije usledio je nakon sankcija Evropskog saveta protiv šest ruskih državljana od 2. i 22. marta 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: