Svet

Petak, 30.04.2021.

16:16

Amazonu zbog pandemije drastično porastao profit: Bezos posebno pohvalio jedan sektor

Američki digitalni div Amazon izvestio je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromesečju zahvaljujući uzletu internet-trgovine u pandemiji koronavirusa.

Izvor: Index

Amazonu zbog pandemije drastično porastao profit: Bezos posebno pohvalio jedan sektor
Foto: Epa/VICTORIA BONN-MEUSER

Amazonova neto dobit je u prvom tromesečju iznosila 8,1 milijardu dolara, pokazuje izveštaj objavljen u četvrtak, prenosi Indeks.

U istom prošlogodišnjem periodu iznosila je 2,5 milijardi dolara. Neto prihod uvećan je za 44 posto, na 108,5 milijardi dolara. Prihod od prodaje oglasa i ostalih proizvoda povećan je za 77 posto, na 6,9 milijardi dolara.

Bezos pohvalio "klaud" sektor

Izvršni direktor Džef Bezos istakao je rezultate sektora za usluge u oblaku Amazon Web Services.

"U samo 15 godina AWS se razvio u sektor s godišnjim prihodima od 54 milijarde dolara i sada konkuriše najvećim tehnološkim firmama u svetu", naglasio je Bezos.

AWS je u prvom tromesečju povećao prihod za 32 posto, na 13,5 milijardi dolara.

Kompanije se sve češće odlučuju da Amazonu povere posao održavanja tehnološke infrastrukture i očekujemo nastavak tog trenda na prelazu u period postpandemijskog oporavka, istakao je finansijski direktor Brajan Olsavski.

Kupci se u pandemiji okrenuli Amazonovoj dostavi

Na početku pandemije koronavirusa kupci su se okrenuli Amazonovim uslugama dostave kućnih potrepština, a kompanija smatra da će se trend nastaviti i nakon pandemije, posebno kada su u pitanju namirnice.

U razdoblju zatvorenih fizičkih trgovina Amazon je četiri tromesečja zaredom nizao rekorde u dobiti, privukao je 200 miliona pretplatnika na program Prime loyalty i zaposlio više od pola miliona ljudi kako bi udovoljio povećanoj tražnji.

Predviđaju da će im operativna dobit u tekućem tromesečju iznositi između 4,5 i osam milijardi dolara, što uključuje oko 1,5 milijardi dolara troškova povezanih s kovidom 19.

Kompanija je u periodu pandemije pojačano kupovala teretne avione i gradila nova skladišta kako bi bili što bliže kupcima i skratili vreme dostave. Planiraju i da povećaju plate više od pola miliona zaposlenih, što će ih koštati više od milijardu dolara.

Kompanija najavljuje i da će ove godine povećati potrošnju na video-sadržaje. Potrošači već sada gledaju sadržaj na Amazonu više sati, rekao je Olsavski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

22 h

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

7 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

19 h

Podeli: