Virusološkinja: Otkrivene desetine hiljada varijanti virusa, nema opasnosti od indijskog soja 1Foto: Aleksandar Roknić

Indijska varijanta korona virusa se ispituje i za sada nema opasnosti od nje, izjavila je za N1 virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakuleta i članica Kriznog štaba.

Ona je objasnila da indijska varijanta samo ima mutacije koje već postoje kod južnoafričke, britanske i jednu mutaciju koja postoji kod kalifornijske varijante.

“Do sada je otkriveno nekoliko desetina hiljada različitih varijanti virusa, međutim najveći broj njih je potpuno beznačajan jer ne dovodi do promene osobine virusa ni njegove virulencije”, rekla je Jovanović, za N1.

Ona je objasnila da je pitanje je da li će se virus toliko izmeniti da će posle primanja neke od postojećih vakcina, koje su pravljene na osnovu vuhanske varijante, biti potrebno primiti novu vakcinu ili ne.

Ona je navela da kao članica bioetičkog društva smatra da svako ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini, zdravlju ili bolesti, ali nema pravo da ugrožava zdravlje drugih. Prema njenim rečima vakcinacija bi trebalo da bude obavezna za medicinske radnike.

Opširnije na sajtu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari