Dostupni linkovi

Stupa na snagu sporazum Srbije i FRONTEX-a o upravljanju granicama


Pripadnici Frontex-a
Pripadnici Frontex-a

Sporazum između EU i Srbije o upravljanju granicama stupiće na snagu 1. maja, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

Sporazum će omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) da sprovodi zajedničke operacije u Srbiji, posebno u slučaju iznenadnih izazova upravljanja granicom.

Reč je o sporazumu koji je potpisan u Beogradu i Skoplju novembra 2019. godine, i definiše zadatke i obaveze pripadnika FRONTEX-a u saradnji sa Graničnom policijom kada je reč o neregularnim migracijama.


Šta stoji u Sporazumu?


Sporazum, kako se navodi, obuhvata „sve aspekte saradnje između Srbije i Agencije (FRONTEX-a) potrebne za sprovođenje akcija Agencije koje se mogu odvijati na teritoriji Srbije, pri čemu članovi tima Agencije mogu imati izvršna ovlašćenja“.

Sporazum, između ostalog, daje ovlašćenje članovima misije FRONTEX-a da primenjuju silu, „uključujući službeno oružje, municiju i opremu“, za šta je neophodna saglasnost matične države članice i Republike Srbije.

„Članovi tima mogu koristiti oružje samo kada je to apsolutno nužno u samoodbrani da od sebe ili drugog odbiju direktni napad kojim se ugrožava njihov ili život drugog lica, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Republike Srbije“, stoji u članu 5 ovog dokumenta.

U Članu 7 Sporazuma navodi se da članovi tima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu uživaju imunitet od krivičnog sudstva Srbije u odnosu na dela koja “izvrše prilikom i u svrhu obavljanja službenih dužnosti tokom akcija koje se sprovode u skladu sa operativnim planom”.

U slučaju navoda o izvršenom krivičnom delu nekog člana tima, MUP o tome mora bez odlaganja da obavesti izvršnog direktora FRONTEX-a i nadležni organ matične zemlje članice, a izvršni direktor FRONTEX-a potvrđuje da li je dotično delo počinjeno prilikom obavljanja službenih dužnosti, stoji u Sporazumu.


EU prošle godine usvojila Sporazum o saradnji


Savet Evropske unije (EU) je 26. maja prošle godine usvojio odluke o saradnji u upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ovi sporazumi će omogućiti FRONTEX-u da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u upravljanju granicama; da sprovedu zajedničke operacije i rasporede timove u regionima ovih zemalja koji graniče sa EU, ako se te zemlje usaglase.

“Ove aktivnosti usmerene su na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici”, saopšteno je tada iz sedišta EU.


Šta je FRONTEX?


Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima Šengenskom prostoru pri zaštiti spoljnih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

Ova evropska agencija je proširena 2016. godine i postala je Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

FRONTEX se smatra jednim od važnijih tela EU u području slobode, sigurnosti i pravde. Operacije potrage i spasavanja takođe su službeno postale deo nadležnosti FRONTEX-a, svaki put kada se takve situacije dogode u kontekstu nadzora morskih granica.

XS
SM
MD
LG