Adolf Hitler i Eva Braun: Pre 76 godina ugasilo se najpoznatije lice nacizma

Adolf Hitler, kancelar Nemačkog rajha od 1933. do smrti, izvršio je samoubistvo 30. aprila 1945. godine u svom bunkeru u Berlinu zajedno sa suprugom Evom Braun.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

09:30

Adolf Hitler i Eva Braun: Pre 76 godina ugasilo se najpoznatije lice nacizma
Foto: Profimedia

Njihova tela su Hitlerovom naredbom izvučena su putem za bekstvo iz bunkera i spaljena su benzinom u bašti kancelarije Rajha.

Šta se kasnije desilo sa posmrtnim ostacima i danas nije poznato.
Foto: Profimedia
Hitler, jedan od najvećih zločinaca u istoriji, odgovoran je za Holokaust i pokretanje Drugog svetskog rata i desetine miliona mrtvih.

Rođen je 1889. u Braunau, u tadašnjoj Austrougarskoj. Ideolog je arijevske rase o kojoj je jednom rekao: "Prema našem viđenju nemački mladić budućnosti mora biti vitak, okretan kao hrt, žilav kao koža i tvrd kao čelik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: