Selaković o izjavi hrvatskog ministra: Položaje zajednica ne treba prikazivati neistinito

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, komentarišući izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, rekao da je važno da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji ne prikazuju u iskrivljenoj vizuri i na neistinit način.
Selaković je naveo da je Srbija "dosledno opredeljena" za unapređenje odnosa sa Hrvatskom i ukazao na važnost da zajednički rad na tom pitanju dve strane "baziraju na realnim osnovama", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.
 
"Ukoliko je šef hrvatske diplomatije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, hteo da kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti sa hrvatskim kolegom", naveo je Selaković.
 
Dodao je da srpskom narodu u Hrvatskoj "dve i po decenije od završetka rata nisu u praksi dostupna prava koja su mu garantovana i Erdutskim sporazumom i zakonima Hrvatske".
 
"Odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj je i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizovani, diskriminisani i često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda. Pomenimo samo činjenicu da u delovima Hrvatske postoji agresivan otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, kao i da je pravo na negovanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u mnogim oblastima gde Srbi žive zabranjena tema", izjavio je Selaković.
 
Naveo je da je "odnos prema ćirilici, srpskom jeziku, kulturi i tradiciji i dalje u delovima Hrvatske najblaže rečeno diskriminatorski" i dodao da "nema nagoveštaja da se iskreno i dosledno radi na stvaranju društvene klime u kojoj bi Srbi mogli da se osećaju kao ravnopravni građani".
  • Slanina

    29.04.2021 21:52
    Glupani i tupani
    Nema sta, odgovor je bas u duhu negovanja boljih odnosa izmedju Srbije i Hrvatske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.