Ustavni sud RS ocenio da proglašenje vanrednog stanja nije neustavno 1Banjaluka Foto: RTRS

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, koju je u martu prošle godine donela Narodna skupština, navodeći da je entitetski parlament bio ovlašćen da donese takvu odluku.

Ustavni sud je ocenio da je Narodna skupština RS bila ovlaštena da na predlog entitetske Vlade donese odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji RS, zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom korona virusa.

U saopštenju Ustavnog suda se navodi da je uzeta u obzir i činjenica da je Savet ministara BiH, 17. marta 2020. godine, doneo odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području BiH, da bi se smanjio rizik od ubrzanog širenja infekcije i omogućilo angažovanje dodatnih resursa za odgovor na ovu javno-zdravstvenu pretnju.

Ustavni sud je utvrdio i da odredjeni zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije nisu u saglansosti sa Ustavom RS, kao ni sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

To se odnosi na odluke Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji RS od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja prošle godine.

„Ustavni sud je utvrdio da je Štab, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlaštenja operativno-stručnog tela, formiranog za koordinaciju i rukovodjenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji Republike, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama“, saopšteno je iz suda.

Ustavni sud je utvrdio da Štab nije bio zakonski ovlašten da ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području.

„Ustavni sud je konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbednosti i zdravlja ljudi, te da Republički štab za vanredne situacije nije bio ovlašten da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji Srpske“, saopšteno je iz ovog suda.

Još je konstatovano da je na taj način Republički štab, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlaštenja Narodne skupštine, čime je postupio suprotno zagarantovanim načelima vladavine prava i podele vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari