Hronika

U akciji "Maroko" uhapšene dvije osobe, otkriveno 26 migranata

U akciji "Maroko" uhapšene dvije osobe, otkriveno 26 migranata
Foto: N.N. | U akciji "Maroko" uhapšene dvije osobe, otkriveno 26 migranata

VELIKA KLADUŠA - Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštite BiH proveli su danas na području Velike Kladuše operativnu akciju pod nazivom „Maroko“, kojom prilikom su uhapšene dvije osobe osumnjičene da su počinile krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i uz asistenciju MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U saopćenju SIPA se navodi kako su pretresene tri lokacije, te da je tom prilikom u jednom stambenom objektu otkriveno 26 migranata, među kojima i troje malodobne djece.

Tokom akcije privremeno su oduzeti mobilni telefoni, razne evidencije te drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Poslije  kriminalističke obrade osumnjičenih, o njihovom daljem statusu odlučiće postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U policiji USK ističu kako raste broj migranata koji dolaze na područje ovoga kantona, a među njima je sve više porodica s malom djecom. Tako je prije nekoliko dana na području Velike Kladuše, u jednom napuštenom objektu pronađeno 32 migranata, među kojima je bilo 15 djece. Svi oni su potom, uz neophodnu medicinsku zaštitu, zbrinuti u prihvatni centar Sedra, gdje borave migranti iz ranjivih skupina stanovništva. Kapaciteti svih prihvatnih centara na području USK su već odavno popunjeni i u njima je smješteno oko 2500 korisnika, ali su procjene da bar isto toliko migranata boravi na otvorenom, na ulicama Bihaća i Velike Kladuše ili okolini ovih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije