Dostupni linkovi

Povećanje plata u Republici Srpskoj moguće nakon 1. jula


Radovan Višković (na fotografiji) je rekao da bi već junske plate mogle biti uvećane ukoliko se pregovori, koji će početi nakon vaskršnjih i prvomajskih praznika, okončaju do 1. jula
Radovan Višković (na fotografiji) je rekao da bi već junske plate mogle biti uvećane ukoliko se pregovori, koji će početi nakon vaskršnjih i prvomajskih praznika, okončaju do 1. jula

Predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Radovan Višković, najavio je u četvrtak, 29. aprila, da bi se razgovori o povećanju plata u Republici Srpskoj trebali završiti do 1. jula.

"Pregovori kreću između resornih ministarstava i sindikata. Ono što se oni dogovore biće upućeno na Vladu, nakon čega ćemo ići u izmjene zakonskih rješenja po hitnoj proceduri", rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Višković je rekao da bi već junske plate mogle biti uvećane ukoliko se pregovori, koji će početi nakon vaskršnjih i prvomajskih praznika, okončaju do 1. jula.

"Mi imamo svoje kalkulacije, šta znači koji procenat povećanja, ali ne bi bilo korektno da sada govorim o tim podacima. Reći ću samo da su naš prvi prioritet zdravstveni radnici, a onda i radnici iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i tako dalje", kazao je Višković.

Povećanju minimalne plate u Republici Srpskoj ne zavisi samo od Vlade, već i od Ekonomsko-socijalnog savjeta, kojeg čine i Unija udruženja poslodavaca i Savez sindikata, dodao je Višković.

"Vlada je tu da arbitrira ukoliko se oni ne mogu dogovoriti. Pružićemo priliku njihovim razgovorima, sve što se oni dogovore za Vladu će biti prihvatljivo," rekao je Višković.

Kad je riječ o povećanju plata u realnom sektoru, Višković je podsjetio da ovaj entitet ima Zakon o podsticajima koji je na snazi od jula 2019. godine.

"Taj zakon je iskoristilo gotovo 100.000 radnika i značajan broj poslodavaca. Više od 40 miliona konvertibilnih maraka (oko 20.000 eura) smo kao podsticaj vratili na povećanje plata. Svi oni koji žele povećati plate svojim radncima mogu uz pomoć tog zakonskog rješenja," rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske saopštila je 20. aprila da je na Londonskoj berzi prodala petogodišnje obveznice u iznosu od 300 miliona eura s kamatom od 4,75 posto. Tek nakon prodaje, Vlada je održala posebnu sjednicu i donijela Odluku o prihvatanju zaduženja. Novac prikupljen prodajom obveznica namijenjen je za povećanje plata i penzija, kao i punjenje budžetskog deficita.

Izlazak na Londonsku berzu će tako poreske obveznike u Republici Srpskoj koštati dodatnih 375 miliona eura.

XS
SM
MD
LG