Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.04.2021.

10:45

Gvardiola je genije – krenuo je u poraz, pa jednim potezom preokrenuo meč

Delovalo je da će Mančester siti već u Parizu ostati bez finala Lige šampiona, a onda je na scenu stupio genijalni taktički um Pepa Gvardiole.

Izvor: B92, Index

Autor:B92, Index

Gvardiola je genije – krenuo je u poraz, pa jednim potezom preokrenuo meč
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Menadžer "građana" je ušao u meč sa PSŽ-om sa pogrešnom taktikom, ali je usred utakmice još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih trenera današnjice.

Katalonac je jednim potezom u potpunosti promenio odnos snaga na terenu koji je na kraju rezultovao i velikim preokretom na semaforu.

Gvardiola, koga već deset godina prati "prokletstvo polufinala" jer od Barselone nije uspeo da dođe do finala Lige šampiona, a bio je na korak od njega tri puta sa Bajernom, ušao je uprezno u prvi duel sa PSŽ-om.

Nije želeo da rizikuje, fokusirao se na brojčanu nadmoć u sredini terena kako bi kontrolisao ritak utakmice, ali to nije odgovaralo njegovoj ekipi koja nije navikla da bude u podređenom položaju na terenu.

To se videlo od prvog minuta jer su igrači PSŽ vladali terenom i konstantno pritiskali zadnju liniju Sitija i lako dolazili u situaciju da zaprete golu "građana" (9 šuteva u prvom poluvremenu).

"Sveci" su istkoristili ovu situaciju i poveli golom Markinjoša posle prekida, dok je Siti bio bukvalno nemoćan u napadu, a jedine prilike imao je nakon grešaka rivala.

Međutim, Gvardiola povlači pomenti ključni potez desetak minuta pre kraja prvog poluvremena kojim menja tok utakmice, prenosi Indeks.

Pomera Žoaa Kansela sa pozicije levog bočnog u sredinu na mesto Gindoana, koji je igrao zadnjeg veznog u tandemu sa Rodrijem, a nemački reprezentativac dobija slobodu u ofanzivnom delu veznog reda.

To potpuno menja geometriju tima jer Kevin de Brujne i Bernardo Silva više nisu morali da izlaze previše široko po loptu, već su se Sitijvi najopasniji igrači pomerili u centralni deo terena.

U takvoj postavci se odbrana PSŽ našla pod mnogo većim pritiskom jer se defanzivni blok "svetaca" više nije branio od petorice, već od sedmorice igrača.

To je dovelo do povlačenje zadnje linije PSŽ ka svom golu i smanjenja udaljenosti između nje i golmana Kejlora Navasa sa 35 metara u prvom, na samo 20 metara u drugom poluvremenu.

Siti je počeo da gospodari terenom, da steže obruč oko gola PSŽ, koji je u drugom poluvremenu uputio samo jedan udarac ka golu Sitija.

Rizičnija taktika prizvala je Gvardioli i sreću jer su "građani" oba gola postigli posle neobičnih situacija – De Brujne je zatresao mrežu dok je pokušao da centrira u kazneni prostor, a Rijad Mahrez je Navasa savladao iz slobodnog udarca pronašavši lopti put između dvojice igrača u živom zidu.

Pomeranjem težišta igre na protivničku polovinu terena Siti je smanjio broj grešaka i izgubljenih lopti iz kojih je PSŽ najviše i vrebao i u četvrtinalu konkretno eliminisao Bajern.

Nema sumnje da nas za pet dana u Mančesteru očekuje žestokih 90 minuta između Sitija i PSŽ-a, koji zbog dva primljena gola na svom terenu mora da krene na sve ili ništa.

Videćemo da li je Gvardiola naučio lekciju u Parizu ili će opet kalkulisati i previše taktizirati u revanšu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu