Dostupni linkovi

Bajden u prvom govoru Kongresu poručuje: Pretvorimo opasnost u mogućnost


Biden: 'Amerika se vratila'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Biden: 'Amerika se vratila'

U svom prvom obraćanju Kongresu, predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) poručiće u četvrtak posle ponoći po centralnoevropskom vremenu da država „pretvara opasnost u mogućnost, krizu u priliku,“ prenosi AP.

Bela kuća je objavila kratke odlomke Bajdenovog govora, uoči njegovog stotog dana na funkciji.

On navodi da je nasledio Belu kuću usred „najgore pandemije u celom veku. Najgora ekonomska kriza od Velike depresije. Najgori napad na našu demokratiju od građanskog rata“.

Bajden će dodati: „Sada - nakon samo 100 dana - mogu da izvestim naciju: Amerika je ponovo u pokretu. Pretvara opasnosti u mogućnost, krizu u priliku, probleme u snagu.“

On planira da iskoristi govor u Kongresu da obelodani svoj plan za ulaganje od 1,8 hiljada milijardi dolara za potrebe dece, porodica i obrazovanje koje bi u osnovi promenilo ulogu koju vlada igra u američkom životu. Očekuje se da će se takođe obrazložiti predlog investicija u infrastrukturu u iznosu od 2,3 hiljade milijardi dolara, da bi SAD mogle da se nadmeću sa Kinom, prenela je Bela kuća.

Pozvaće i Kongres da usvoji zakone i reforme o kontroli oružja i imigracionog sistema.



Republikanci protiv prevelike potrošnje



Bajden se suočava sa protivljenjem republikanaca njegovom planu, ističući da troši previše, ali i liberala koji žele da preduzme agresivnije korake, prenosi Rojters.

Republikanski zakonodavci već su odbacili infrastrukturni plan od više od dve hiljade milijardi dolara kao preteran. Predsednik računa da će njegovi planovi potrošnje, koji su u velikoj meri popularni kod američkih glasača, uveriti republikance u Kongresu da sarađuju sa Belom kućom.

Da bi obezbedio sredstva za ove potrebe, Bajden je predložio reviziju američkog poreskog sistema. „Američki porodični plan“ od srede finansira se podizanjem najviše poreske stope za najbogatije Amerikance na 39,6 sa sadašnjih 37 odsto.

Gotovo je udvostručen porez na prihod od investicija - poznat kao kapitalni dobitak - za Amerikance koji zarađuju više od milion dolara. Predloženi plan infrastrukture biće finansiran se povećanjem poreza na dobit.

Vest o predlogu za porez na kapitalnu dobit nakratko je gurnula berze prošle nedelje u veliki minus.

Bajdenova administracija navodi da je plan poreske reforme osmišljen da nagrađuje rad, a ne bogatstvo, i „reformiše poreski zakon tako da bogati moraju da igraju po istim pravilima kao i svi ostali“.

Bajden će takođe govoriti o spoljnoj politici, načinu na koji se njegova administracija suočava sa pandemijom koronavirusa, uključujući i masovnu vakcinaciju.

Jedan visoki zvanični Kongresa rekao je da se od Bajdena očekuje "da zauzme čvrst stav prema Kini", ukazujući na česte pozive republikanaca i demokrata da to učini.

Senator Mič Mekonel (Mitch McConnell), lider republikanske manjine u ovom telu, rekao je uoči govora da Bajden nije ispoštovao svoja obećanja da će težiti dvostranačkom jedinstvu i da umesto toga nastoji da odobrovolji liberale u Demokratskoj stranci.

„Izgleda da je tokom nekoliko kratkih meseci administracija Bajdena odustala od zalaganja za stvarno jedinstvo zarad pridobijanja svoje liberalne baze, što je prikriveno pozamašnim slojem lažne retorike“, istakao je Mekonel.

Tokom višedecenijske službe u Senatu, Bajden je prisustvovao desetinama zajedničkih obraćanja svojih prethodnika Kongresu. Scena sa kojom se suočava kada stupi za govornicu u Predstavničkom domu izgledaće sasvim drugačije zbog pandemije.

Samo 200 ljudi, uglavnom članova Kongresa, plus nekolicina predstavnika drugih grana vlasti i članova porodica – pratiće Bajdenov govor sa maskama i uz fizičku distancu.

To je mnogo manje od 1.000 zvaničnika, prijatelja i gostiju koji se obično okupe zbog govora predsednika.

XS
SM
MD
LG